EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Наградите REGIOSTARS за 2021 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наградите REGIOSTARS за 2021 г.

mail08:04 | 07.12.2021прегледи 799 коментарикоментари 0


Европейската комисия обяви носителите на наградите REGIOSTARS за 2021 г. за най-добри проекти по линия на политиката на сближаване в целия ЕС. Подадените 214 кандидатури в тазгодишния конкурс REGIOSTARS поставиха нов рекорд в участието, а за наградата на публиката гласуваха 14 156 души.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра посочи: Моите най-сърдечни поздравления за 10-те проекта, отличени в конкурса за проекти по линия на политиката на сближаване на ЕС за 2021 г. Те са пример за подражание за всеки, който желае да подобри живота на хората чрез средства от ЕС. Надявам се, че те ще вдъхновят много други из целия континент. Едно е сигурно — благодарение на наградите REGIOSTARS сега знаем, че високите постижения и иновациите са навсякъде в Европа. Трябва просто да ги потърсим и да им отдадем заслужено внимание. Ще продължим да ги търсим и ще продължим да ги подкрепяме.

Наградите обхващат пет категории и награда на публиката:

  • В 1-ва категория — „ИНТЕЛИГЕНТНА Европа: повишаване на конкурентоспособността на местните предприятия в условията на цифров свят“, наградата беше присъдена на Integration 3D metal printing (Интегриране на триизмерния печат на метали) от Белгия. Проектът подкрепя внедряването на технологията за триизмерен печат на метални части в малките и средните предприятия (МСП) чрез силно иновативен интегриран подход към познанията и технологиите. Идеята лесно може да се използва в други сфери с промишлена традиция.
  • Във 2-ата категория — „ЗЕЛЕНА Европа: зелени и устойчиви общности в градска и селска среда“, бе награден проектът ICCARUS (Gent knapt op) за уникалната финансова схема за обновяване на жилища, предоставена на 100 уязвими собственици на жилища в Гент, Белгия. Този проект има силно социално измерение, а идеята могат лесно да заимстват както много други места, включително по-слабо развити региони, така и други сектори.
  • Наградата за „СПРАВЕДЛИВА Европа: насърчаване на приобщаването и борба с дискриминацията“ (3-ата категория ) беше връчена на проекта TREE - Training for integrating Refugees in the Euregion (Обучение за интегриране на бежанците в Еврорегиона), който улеснява интеграцията на бежанците чрез разработването на основана на нуждите програма за обучение на практикуващи специалисти, работещи с бежанци и мигранти, както и на програма за квалификация на социални преводачи. Победителите са от Нидерландия, Германия и Белгия.
  • Travelling Solidary Cannery (Пътуваща солидарна консервна фабрика) получи наградата в 4-ата категория „ГРАДСКА Европа: насърчаване на екологосъобразни, устойчиви и кръгови продоволствени системи във функциониращи селски райони“. Проектът осигурява на хора в неравностойно положение здравословна храна със справедлив произход целогодишно и на достъпни цени. Той развива и нов набор от професии, свързани с производството, реализирането на стойността, логистиката и маркетинга на местни продукти, но и на непродадени продукти от супермаркетите или на нереализирано свръхпроизводство. Победителят е от Белгия.
  • В 5—та категория за тема на годината, а именно „Подобряване на екологосъобразната мобилност в регионите: 2021 г. — Европейска година на железопътния транспорт“, победител е North-West Multimodal Transport Hub (Северозападен център за мултимодален транспорт) от Обединеното кралство и Ирландия. Този проект осигурява по-голям железопътен капацитет, стабилен баланс на услугите в областта на придвижването с велосипед, обществения транспорт и активната мобилност в Лондондери и насърчава преминаването от използване на автомобили към придвижване чрез обществения транспорт.
  • Накрая, наградата на публиката бе връчена на BEGIN — проект, който обединява градове, граждани и заинтересовани страни чрез съвместното разработване на проекти за синя и зелена инфраструктура в 10 града в Нидерландия, Обединеното кралство, Швеция, Белгия, Норвегия и Германия. Проектите имат за цел намаляване на риска от наводнения с до 30 % и подобряване на условията за живот. Сред предпочитаните от публиката са и проектите Balkan Road (1-ва категория), Baltazar (3-та категория), Digital Farming Specialist (4-та категория) и Transporte A Pedido (5-та категория).

Контекст

Наградите REGIOSTARS са конкурс, който Комисията организира ежегодно от 2008 г. насам. Те се превърнаха в европейски знак за високи постижения при проекти по линия на политиката на сближаване на ЕС, които представят новаторски и приобщаващи подходи за регионално развитие.

Всяка година стотици проекти се състезават в пет категории: „Интелигентна Европа“, „Зелена Европа“, „Справедлива Европа“, „Градска Европа“ и тема на годината. Обществеността може да участва, като гласува за предпочитания проект измежду финалистите за наградата на публиката.

Чрез намираните решения на общите предизвикателства и начини за оползотворяване на най-добрите възможности наградите REGIOSTARS вдъхновиха регионите да осигуряват резултати с все по-осезаемо въздействие по линия на политиката на сближаване на ЕС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg