EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Награди за седем млади изобретатели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Награди за седем млади изобретатели

mail17:31 | 12.10.2015прегледи 1076 коментарикоментари 0


16-годишният Димитър Рангелов и 17-годишният Стефан Рачев, възпитаници на Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, са победителите в тазгодишния конкурс „Млади изобретатели“. Конкурсът се организира от фондация „Миню Балкански“ за трета поредна година, със съдействието на Българската стопанска камара.

Димитър и Стефан спечелиха журито с три изобретения, две от които вече се прилагат в практиката. Първото изобретение е брояч на капачки за контрол при производството на плодови напитки, второто е автоматична регулируема система за управление на сгради и процеси, а третото е кола, заобикаляща препятствия, подходяща за хора с увреждания.

Второто място в конкурса си поделиха Илиян Илиев от Езикова гимназия - Пловдив и Константин Димитров от СОУ “Цанко Церковски”, град Полски Тръмбеш. Проектите им са в областта на роботиката и електротехниката. Илиян е разработил робот с автоматично управление, заобикалящ препятствия, а Константин е автор на мобилна метеорологична станция. Благодарение на изобретението си, Илиян Илиев е приет в Дармщатския университет, където има възможността да доразвие проекта си. Младият изобретател обаче иска да произвежда изобретението си в България и то да бъде използвано за обучение на български деца в сферата на роботиката (програмиране, мехатроника, сензорика и т.н.).

Трето място заеха Денислав Кирилов, Мелани Ефтимова и Даниел Велинов от ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, град Кюстендил. Те спечелиха журито с проект в областта на опазването на околната среда, по-конкретно – за изследване на екологичните промени в почвите и седиментите.

Победителите в конкурса ще получат техническо оборудване, за да доразвият проектите си и да ги внедрят в практиката. Наградите им бяха връчени лично от проф. Миню Балкански, който подари на младите изобретатели книгата си „Устрем и воля“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg