EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Награди за иновации в политиката 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Награди за иновации в политиката 2020

mail07:45 | 07.12.2020прегледи 519 коментарикоментари 0


Във Виена бяха обявени победителите на тазгодишните награди „Иновации в политиката“, организирани от Института за иновации в политиката. Тази година, въпреки кризата с коронавирус, политици от цяла Европа доказаха, че дори пандемията не може да обуздае новаторския им дух. В конкурса се включиха 389 изключителни проекта от рекорден брой от 22 държави, а журито от 1058 европейски граждани избра 90-те финалисти и девет победители. България бе отново много успешно представена с четири иновативни политически проекта.

Наградите „Иновации в политиката“ бяха представени за четвърти път като през тази изключително предизвикателна година обменът на добри практики отвъд границите и партийни разделения е особено важен.

„След последните ни финали на наградите през декември 2019 г., политиката се промени драстично. От месеци политици от всички нива на управление и от целия политически спектър са в режим на оцеляване“, сподели Едуард Щрасер, съосновател и главен изпълнителен директор на Института за иновации в политиката. „Ето защо сме още по-впечатлени от изключителните постижения на финалистите и победителите в тазгодишните награди. Политическата им дейност ще бъде от голяма полза за нас дълго след като преодолеем вируса."

Кризата отваря вратите за иновации в политиката

Борбата с пандемията от Covid-19 е огромно предизвикателство за всички политици. Независимо дали става въпрос за спасяване на животи, защита на работните места и на икономиката, или поддържане на образователната система чрез домашното обучение: настъпи ерата на иновативните политически лица. В ход е и значително преосмисляне по отношение на продължаващите глобални предизвикателства, свързани със защитата на природата и климата и заплахите за демокрацията.

„Политиката се променя както никога досега. Изключително важно е да използваме тази възможност, за да направим нашите демокрации по-устойчиви, по-отзивчиви и по-активно ангажирани с нуждите на нашите граждани. Тук Наградите за иновации в политиката имат значителен принос." – коментира Дубравка Шуица, заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията и лектор в категория „Демокрация“

 

Девет категории - деветима победители

Жури от 1058 граждани избра носителите на престижната наградата от общо 389 проекта. „Значението на „иновациите“ в политиката не може да се решава от експерти, а от самите граждани. Подхранването на нашите основни европейски ценности - човешки права, демокрация, социално равновесие и просперитет - не бива да бъде обвързано с партийни билети. Така че поздравяваме тези, които постигат резултати, прокарвайки нови пътища в политиката “, казва Патриша Кане, съосновател на Института за иновации в политиката.

Тази година за първи път наградите се проведоха дигитално. Хиляди зрители от цяла Европа проследиха презентациите на проектите и техните инициатори в деветте категории в The Innovation in Politics Institute - YouTube .

Тазгодишните победители са от Австрия, Франция, Нидерландия, Полша и Украйна, както и по двама победители от Словакия и Великобритания. В отговор на пандемията от коронавирус беше създадена нова категория „Справяне с Covid-19“. Отразявайки най-належащите проблеми днес, журито оцени проектите в категориите Екология и Справяне с Covid-19 особено високо.

Категория: Образование
Общинска ферма за училищните столове в Муан-Сарту
Франция

В Муан-Сарту устойчивото производство и консумация на храна са част от училищната програма. Местната власт притежава ферма, която снабдява училищната столова с органични плодове и зеленчуци. Нещо повече, с обособения си парцел земя, хранителна лаборатория, класна стая и образователна кухня, децата учат за биологичното земеделие, здравословното хранене и решенията на климатичната криза.

Категория: Екология
Супер циркулярен комплекс
Нидерландия

Керкраде в югоизточната част на Нидерландия е изправен пред рязко намаляване на населението. Многоетажните сгради от 60-те години стават излишни. Проектът “Супер циркулярен комплекс” разрушава тези стари постройки и използва възстановените материали за изграждането на устойчиви, модерни социални жилища. До момента са построени 130 нови социални къщи, изцяло от рециклирани материали, въвеждащи кръгов подход в сектор, обикновено асоцииран с високи нива на замърсяване.

Категория: Икономика
Covid-19 подкрепа за предприемачите в Гдиня
Полша

Собствениците на предприятия са силно засегнати от ограниченията, наложени в отговор на пандемията. Градската администрация на Гдиня нае местни консултантски и адвокатски кантори, които да предлагат професионални съвети за всички предприемачи в града. Бързо и лесно те получиха съдействие по правни и данъчни въпроси, добивайки финансова подкрепа и маркетинг и бизнес стратегии. Тези безплатни консултации имаха пряко въздействие, намалявайки безработицата и бедността в града.

Категория: Дигитализация
Без загуба на данни в Кошеца
Словакия

От 2008 г. град Кошеца се опитва да насърчи жителите си да изхвърлят разделно боклука си. През 2019 г. те успяха - чрез въвеждане на дигитална система за проследяване, както и стимулиране чрез такси. Количеството отпадъци, генерирани от всяко домакинство, се проследява с помощта на QR кодове върху торбите за отпадъци и чипове в кошчетата. И тук идва стимулът - колкото повече едно домакинство изхвърля разделно, толкова по-ниски са таксите, които плаща за събиране на отпадъци. Откакто разделянето на отпадъците е възнаградено по този начин, хората осъзнават своя принос за опазването на околната среда и нивата на отпадъците продължават да падат.

Категория: Справяне с Covid-19
Домашна карантина без дом?
Словакия

Как могат бездомните хора да се самоизолират по време на пандемия? Град Братислава реши този проблем, като създаде напълно обзаведено карантинно съоръжение. Бездомните хора, които имат положителен тест за Covid-19, но не се нуждаят от болнично лечение, или тези, които очакват резултати от теста, могат да се подслонят в един от 50 обзаведени специализирани помещения. Те също получават безплатна храна, както и медицински грижи и подкрепа за психичното здраве. След стартирането на инициативата са отворени още 37 подобни съоръжения в други градове и села в цяла Словакия.

Категория: Качество на живот
RemiHub – вътрешноградски центрове за доставка
Австрия

Търсенето на услуги за доставка на пратки бързо се увеличава. Тъй като логистичните центрове често се намират извън границите на града, доставящите микробуси трябва да изминат големи разстояния, за да достигнат дестинациите си. RemiHub извежда микробусите за доставка извън пътищата, като използва пространства, управлявани от оператора на обществения транспорт на Виена, като разпределителни центрове. Там природосъобразни превозни средства като товарни велосипеди поемат щафетата и доставят колетите до получателите. Това намалява градския трафик, както и замърсяването на въздуха и шума.

Категория: Човешки права
ProxyAddress
Великобритания 

Адресът не е просто място за живеене, той е и средство за идентификация. Ако човек остане без дом, той е откъснат точно от услугите, от които се нуждае, за да си стъпи на краката. ProxyAddress използва данни за над 270 000 домове, които са празни от дълъг период от време, за да предоставят стабилни идентификационни данни за самоличност. Системата дава възможност на хората да кандидатстват за работа, да си отворят банкова сметка, да се регистрират при лекар и да получат достъп до здравеопазване - услуги, които иначе биха били недостъпни, когато са най-необходими.

Категория: Демокрация
Карта на ремонтите
Украйна

Картата на ремонтите е първият и единствен дигитален инструмент за борба с корупцията в Украйна. Тя позволява на хората да наблюдават изпълнението на ремонтни дейности в цялата страна и да докладват за несъответствия или случаи на корупция. Картата показва всички ремонти, които се извършват в обществени сгради в реално време и разкрива колко пари се плащат от данъкоплатците за тях. Гражданите могат да сравняват тази информация с това, което реално се случва в техния квартал. Те могат да подават жалби и да докладват случаи на незаконно присвояване, като използват проста форма за обратна връзка.

Категория: Общност
Иновативно партньорство за социално предписване в Олдам
Великобритания 

Жителите на Олдам имат най-ниската очаквана продължителност на живота във Великобритания. Така градският съвет създаде Иновативното партньорство за социално предписване в Олдам - общественото здравеопазване и местните обществени услуги работят заедно, за да дадат възможност за „предписване“ на немедицински услуги, които отговарят на социалните нужди на техните „пациенти“: намаляване на изолацията, намиране на работа или предоставяне на помощ с жилище, дълг или тежка загуба. Програмата е намалила броя на посещенията при лекари и спешни медицински центрове и подобри благосъстоянието в общността.

Тази година общо четири проекта от България стигнаха до финалите, като отличените от международното жури български инициативи са: Стефан Стоянов – зам.-кмет „Образование и развитие на бизнеса“ в община Пловдив с проекта „Дигитализация на образованието в Пловдив“, Димитрия Тодорова и Георги Титюков с двата си проекта „Образователна биоградина на Пловдив“ и „Младежко пространство за всички – обединяване на сили за по-добро бъдеще“ и Янина Танева и Владимир Москов с проекта „Резиденция Баба: стесняване на празнината между поколенията“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg