EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наградени иновации в земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наградени иновации в земеделието

mail09:15 | 26.02.2024прегледи 828 коментарикоментари 0


Награди за научна дейност и разработки в конкурса за иновации на Международното изложение "Агра 2024" бяха връчени за 15-и път по инициатива на Международен панаир Пловдив и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. В конкурса тази година участват 35 фирми и 15 научни института с иновативни продукти, научни разработки и технологии. Наградите бяха връчени от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, съобщиха от ресорното ведомство.

Министър Вътев връчи диплом за иновативен продукт за три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян: краве сирене от порода Симентал в глинена стомна, краве сирене от порода Симентал в глинено гърне с капак и ароматизатор от деривати.

Институтът по тютюна и тютюневите изделия получи диплом за иновативен продукт за Нов сорт едролистен тютюн "Виржиния 0842".

Институтът по полски култури – Чирпан бе отличен за сортовете памук "Снежина" и "Селена".

За иновативен продукт бе отличен и Институт по царевицата – Кнежа за два хибрида на царевица: "Кнежа 652" и "Кнежа 653".

Диплом за иновативен продукт взе Институтът по животновъдни науки – Костинброд за сурово-сушен колбас от птиче месо, тип "Барсак".

Добруджанският земеделски институт получи отличия за научните разработки слънчогледов хибрид "ДАЛЕНА CLP" и зимна обикновена пшеница сорт "Шибил".

Институтът по зеленчукови култури "Марица" получи диплом за иновативен продукт за Наръчник от технологични инструкции.

Институтът по криобиологии и хранителни технологии взе диплом за иновативен продукт за био диабетични бисквити "Калия".

Два продукта на Института по консервиране и качество на храните – Пловдив също бяха отличени като иновативни:

плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар, и спред със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка.

Диплом за иновативен продукт получи и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" за устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци.

Институтът по фуражни култури – Плевен бе отличен за технология за отглеждане на техническо сорго (метла) и за още три разработки: технология за семепроизводство на многогодишни житни треви; технология за производство на фураж и семена от пролетен фуражен грах и технология за създаване и използване на ливади и пасища.

Председател на комисията по иновации на конкурса е заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, а заместник-председатели са председателят на Селскостопанска академия (ССА) проф. Виолета Божанова, ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков, главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов.

В "Агра 2024" участват 580 фирми от 21 държави. Изложителите бележат ръст от 25 процента, което показва, че поредицата от кризи не е лишила от ентусиазъм земеделските производители.

Настоящото изложение се характеризира със сериозна среща на науката с практиката, на най-новите постижения - с хората, които имат амбицията да ги прилагат, и с много сериозно международно участие, което ще се развива и надгражда за едно успешно пазарно развитие, посочи министър Вътев по време на откриването на събитието.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg