EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Награда за Меркел, въпреки насилието над германки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Награда за Меркел, въпреки насилието над германки

mail10:49 | 07.01.2016прегледи 1259 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел ще получи тазгодишната награда "Международен медал на четирите свободи" за ключовата й роля в преодоляването на кризите в Европа и за нейното "забележително морално ръководство" в Германия, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.
Престижната награда се присъжда всяка година от холандската фондация "Рузвелт". Тя ще бъде връчена на Меркел на церемония през април.
В съобщението, обявяващо тазгодишния носител на наградата, фондацията изтъква ролята на Меркел за разрешаването на финансовата и миграционната кризи, усилията й за мирното уреждане на украинския конфликт и за нейното "забележително морално управление като канцлер на всички германци независимо от вярата и етническия им произход".
Наградата се присъжда на отделни личности или организации с принос за свободата на словото, свободата на вероизповеданието, свободата от потребности и свободата от страх. Тези ценности са извлечени от реч на бившия американски президент Франклин Рузвелт през 1941 г.
Предишни носители на наградата са бившите американски президент Хари Труман и Джими Картър, бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан.

Междувременно, съобщенията за сексуални посегателства над жени в Кьолн вече имат своето отражение. След безпрецедентния брой престъпления със сексуален характер срещу жени, извършени в новогодишната нощ в Кьолн, туристите отменят посещенията си в рейнския град, пише регионалният вестник Der Kölner Stadt Anzeiger. „Имиджът на Кьолн се пропука“, заяви изпълнителните директор на „Köln Тourismus“ Йозеф Зомер.

Федералният министър на вътрешните работи Томас де Мезиер разкритикува работата на полицията в Кьолн , пише германският вестник Die Zeit.
Той оцени като грешка решението на силите на реда най-напред да разпръснат тълпата на площада пред централната железопътна гара, и след това да чакат постъпващите сигнали за извършени престъпления. "Така полицията не може да работи", заяви германският политик. На запитване дали органите за сигурност са се провалили, Томас де Мезиер отговори: "Същия въпрос си задавам и аз. Той трябва да бъде изяснен от тези, които отговарят на място".
Вътрешният министър е особено впечатлен от коментара на кьолнската полиция, според която "всичко протече спокойно" в новогодишната нощ, и призова инцидентът да бъде разследван без отлагане. "Нуждаем се от ясен и тежък отговор на правовата държава, и мерки, които да гарантират, че подобно нещо няма да се случи отново", уверен е Де Мезиер.
Същевременно федералният министър поясни, че "няма основно подозрение към бежанците" и предупреди обществото да не попада в капана на предразсъдъците и да избягва обобщенията. Подобен беше и призивът на германския министър на правосъдието Хайко Маас, който подчерта, че дори и да има бежанци сред извършителите, това не е повод всички търсещи убежище да попадат под подозрение и общ знаменател.

Източници: БТА, Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg