EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Награда за иновативна фирма отиде в Панагюрище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Награда за иновативна фирма отиде в Панагюрище

mail13:35 | 07.11.2017прегледи 9487 коментарикоментари 0


Гаечен ключ за „Машиностроене и строителство“, молекула за „Химия и биотехнологии" и елекетрическа крушка за "Електроника и електротехника". Такива статуетки бяха връчени на шестата годишна церемония на наградите "Изобретател на годината" и "Иновативна фирма" за 2017 г. Новата триизмерна статуетка е израз на човешкия стремеж към съвършенство.

В категория „Електротехника и електроника“ бяха отличени Георги Стоянов Киров и Георги Цанев Червенков за изобретението антенната решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване. Наградата връчи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева.

Антенната решетка е предназначена за използване в комуникационната, радионавигационната, радиолокационната и радио- и телевизионната техника в дециметровия и сантиметровия обхват. Антенната решетка е с висока стойност на коефициента на усилване и широка честотна лента с компактна печатна конструкция.

Наградените в категория „Машиностроене и строителство“ са Николай Любенов Алексиев, Пламен Чавдаров Ташев и Стефан Христов Христов за изобретението си метод и устройство за изпитване склонността на металите към образуване на пукнатини при заваряване. Призът беше връчен от председателят на парламентарната комисия по Икономическа политика и туризъм комисия Петър Кънев.

Изобретението може да намери приложени при изработване на метални конструкции в машиностроенето и строителството, и изпитването на склонността на стоманите при образуването на пукнатини в метала на шева и около шевната зона.

Екипът от изобретатели Иван Георгиев Иванов, Геновева Атанасова Начева, Стефан Петков Петров, Hans-Guenther Grigoleit пък беше отличен в категория „Химия и биотехнологии“. Наградата си те получиха от вицепрезидента на Европейското патентно ведомство Реймънд Лютц. Екипът е изобретил супресор на ендогенния човешки гама-интерферон.

Той е приложим при автоимунни заболявания и при използване на алотрансплантанти. Неговото предимство е, че подтиска действието на абнормено продуцирания hIFN-гама при автоимунни заболявания и така предоставя възможност за производството на медикамент за лечение за автоимунните заболявания множествена склероза, алопеция ареата (косопад на петна) и миастения гравис (неврологично автоимунно заболяване, характеризиращо се с абнормална мускулна слабост, поради нарушено предаване на нервните импулси), както и медикамент за потискане отхвърлянето на алотрансплантанти.

Зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов връчи и награда за Иновативна фирма за 2017 г. В тази категория беше отличена панагюрската фирма „Оптикоелектрон Груп” АД. Тя е една от най-модерните компании, специализирани в оптомеханични, оптоелектронни и лазерни устройства и системи за защита и охрана, медицина, устройство, машиностроене. Наградата се връчва за два нейни патента. Първото е авиаторски очила за нощно виждане, които позволяват наблюдение на обекти при условия на намалена видимост през нощта или в здрач, във военната област и при управление на превозни средства. Вторият им патент е модул за наблюдение, който дава възможност да се запази високата резолюция на изображението при промяна на ъгъла на наклона на огледалото.

Двама учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за цялостния им принос към техническите и естествените науки и изобретателската дейност. Проф. д-р Димитър Неделчев Карастоянов, който работи в областта на мехатрониката и автоматизацията. Изобретател е на 23 изобретения, някои от които са в основата на най-добрия иновационен проект за 2017 г. - ACOMIN за реализирането на „Помощен компютърен интерфейс за хора с увредено зрение“, чрез който незрящите могат да „виждат“ картини.

Проф. дхн Христо Ганев Крачанов пък се занимава с биоорганичната химия. Съизобретател е по 28 изобретения и полезни модели. Неговите изобретения за екстракция на плодови суровини - лечебни плодови сокове и нектари от арония и други антоцианин съдържащи плодове, водят до постигане на сериозен икономически растеж и носят неоспорим социален ефект с внедряването и пазарната реализация.

От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 са сключени 235 договора за близо 150 млн. лева, свързани само с  подкрепа на иновациите. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на церемонията.

 


Тагове: иновации, фирми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097