EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Набуко" - приоритет за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Набуко" - приоритет за България

mail09:00 | 14.09.2010прегледи 615 коментарикоментари 0


На среща в Киев с украинския министър-председател Микола Азаров председателят на Народното събрание Цецка Цачева е заявила приоритетното значение за страната ни на проекта "Набуко".
Заявих, че няма да допуснем да се повтори зимата на 2009 година, когато бяхме изключително зависими от руския газ,  преминаващ транзитно през Украйна, каза Цецка Цачева пред журналисти след разговора в Киев.
На срещата Азаров е посочил, че за Украйна е по-важно да се осъвремени и реконструира онази част от газопровода "Южен поток", която преминава през страната, отколкото в проекта да се правят нови инвестиции.
Споделих намеренията на правителството ни за диверсификацията на енергийните доставки и заявих, че за нас приоритет е "Набуко", каза Цачева след срещата. В отговор на журналистически въпрос Цачева посочи, че няма да са леки преговорите с Украйна по енергийната политика и че всяка държава ще отстоява собствените си интереси.
Балансираният стокообмен между Украйна и България е била друга тема на разговора с Азаров. Износът от България за Украйна на този етап е в пъти по-малко от вноса от Украйна към България, посочи Цачева. По думите й през октомври се очаква украинската страна да даде отговор какви стоки и ресурси могат да бъдат договорени като внос от страната ни.
Като парламентаристи можем да бъдем полезни в транспонирането на европейското законодателство в Украйна, която след последните избори препотвърди желанието за сътрудничество с ЕС.  След като председателят на Народното събрание Цецка Цачева обсъди с украинския си колега Володимир Литвин отпадането на визовия режим, тя е говорила на тази тема и с министър-председателя Азаров. Въвеждането на безвизовия режим трябва да стане, като се спазят условията на ЕК.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071