EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наближава ли валутен шок?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наближава ли валутен шок?

mail19:34 | 07.10.2009прегледи 715 коментарикоментари 0


Търговията на валутните пазари започна днес с нов спад на курса на долара спрямо еврото, като епицентърът на световната криза през тази седмица се прехвърли на световните валутни пазари, информира ИТАР-ТАСС.
Експертите на лондонския валутен пазар днес оживено обсъждат опасността от приближаване на валутен шок.
В основата на сегашните кризисни тенденции е прогресивното отслабване на долара, което през последните 24 часа доведе до силно нарастване на цените на златото до исторически максимуми.
Заради все по-силните опасения от ускоряване на инфлацията и заради слабия щатски долар днес златото в Лондон поскъпна до рекордните 1048,2 долара за тройунция.
Отчита се също така силно понижаване на курса на британската лира. Доларът и британската лира сега според пазарите са слаби валути без ясна перспектива, заяви днес представител на Лондонската фондова борса.
На фона на засилването на валутните дисбаланси множество страни в света опиват да се защитят от прогнозирания валутен шок.
Централните банки на Южна Корея, Сингапур и Тайланд вече са предприели валутни интервенции, за да не допуснат силно поскъпване на националните си валути спрямо долара, съобщава в. WSJ.
Според пазарните експерти има възможност Централната Bank of Japan също да се намеси, за да предпази йената от силно поскъпване.
"Доларът става рискова валута", посочи анализатор на британската банка HSBC, цитиран от ИТАР-ТАСС. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg