EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На фокус:Крайбрежният и морски туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На фокус:Крайбрежният и морски туризъм

mail17:30 | 24.02.2014прегледи 860 коментарикоментари 0


ЕК представи нова стратегия в подкрепа на крайбрежния и морския туризъм в Европа. В  стратегията, в която се признава потенциалът на сектора за устойчив растеж и създаване на работни места, са очертани 14 действия на ЕС, целящи да се помогнат крайбрежните региони и предприятия да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени, и да затвърдят позицията на сектора като важен двигател на синята икономика в Европа, съобщи ЕК.
В крайбрежния и морския туризъм се включват плажният и водният (осъществяван с круизни кораби или лодки) туризъм. Той е важен фактор за икономиката на много крайбрежни региони и острови в Европа.
В сектора работят почти 3,2 млн. души, които създават брутна стойност от 183 млрд. евро за икономиката на ЕС. Това е повече от една трета от брутния продукт на морската икономика. Туризмът е разрастващ се бизнес. През 2013 г. в 28-те страни от ЕС броят на нощувките в хотели или заведения от хотелски тип са достигнали 2,6 милиарда, което е повишение с 1,6 на сто спрямо 2012 година.
Пълноценното използване на потенциала на крайбрежията и моретата ще допринесе за богатството и благосъстоянието на крайбрежните райони и за икономиката на ЕС като цяло, като същевременно гарантира устойчиво и дългосрочно развитие на всички свързани с туризма дейности.

Конкретните действия, планирани от ЕК, са придружени от подробен списък на задачите, които страните членки, регионите и заинтересованите лица от сектора на промишлеността могат да извършат в допълнение към действията на ЕС.
Предложените действия включват улесняване на по-тясното сътрудничество и диалога между всички заинтересовани от крайбрежния туризъм лица в Европа, създаване на публично-частни партньорства, насърчаване на уменията и иновациите, стимулиране на екотуризма и създаване на онлайн наръчник за възможностите за финансиране, за да се подпомогне привличането на инвестиции, се посочва в съобщението.
Страните членки, регионалните власти и промишлеността ще играят централна роля в подготовката и изпълнението на действията.
Европейският комисар по въпросите на морското дело и рибарството Мария Даманаки заяви: "Крайбрежният и морският туризъм бе определен в нашата стратегия за син растеж като един от ключовите фактори за създаване на растеж и работни места, особено в нашите крайбрежни райони, които често страдат от висока безработица. Ние трябва да помогнем на крайбрежния и морския туризъм да се развива и просперира, тъй като той е  най-големият сектор на морската икономика и гръбнак на икономиката в много от нашите крайбрежни региони". Заместник-председателят на Еврокомисията и еврокомисар по въпросите на промишлеността, предприемачеството и туризма Антонио Таяни отбеляза: "Определям туризма като основен двигател на растежа в Европа, около който можем да градим целенасочени, последователни и интегрирани политики. Една целенасочена стратегия за крайбрежния и морския туризъм ще подчертае потенциала на този важен сектор на туризма и ролята, която той може да играе в борбата с безработицата, особено сред младите хора".
Въпреки несъмнения си потенциал секторът е изправен пред редица предизвикателства, на които в стратегията се търсят отговори. Сред тях са: непълноти в данните и знанията,  нестабилно търсене, силно изразен сезонен характер, липса на подходящи умения и иновации и трудности при достъпа до финансиране. Целта на действията в представената днес стратегия е да се помогне на сектора да преодолее тези препятствия и да създаде среда, която ще привлича инвестиции.
Стратегията ще бъде обсъждана на конференция, организирана от гръцкото председателство на 10 март в Атина, в която ще участват представители на държавни органи и предприятия, както и други заинтересовани лица. Изпълнението на конкретните действия ще се осъществи през следващите месеци, се посочва в заключение на съобщението на ЕК.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg