EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На фермерски събор във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На фермерски събор във Виена

mail15:05 | 11.09.2012прегледи 222 коментарикоментари 0


Ива Стойкова, Кармелита Денева, Виена
Дворецът „Хофбург“ - имперското великолепие сякаш е прегърнало тълпата. От другата страна стърчи страховитата сграда на днешното кметство. Историята понякога е иронична. На местата, където някога са стъпвали само отбрани хора, днес свободно тъпчеха тревата австрийци от различни региони, туристи и екипът ни, който по това време се случи на посещение във Виена.

На 8 и 9 септември във Виена сякаш цяла Австрия се събира на едно място в рамките на Erntedankfest, най-големият земеделски празник на реколтата. Мотото му на тази година е, простичко: „Храната е дом". Целта е да се благодари на фермерите, времето, природата за добрата реколта.

Нещо като американския ден на благодарността, но по европейски задушевен, уютен, топъл и лъчезарен, несравним с американския.

Събота, малко след 15.00 часа е, слънцето е толкова силно сякаш е средата на лятото. Но можеството отдавна се е събрало в очакване на празника и похапването на фермерски вкусотии.

Шатри, отделни щандове, малки временни павилиони показат цялото кулинарно разнообразие на страната, но също и някои производства или занаяти.

Оттук чаша уханно вино, оттам - вурстчета, на друго място пред теб правят чипс и го предлагат съвсем топъл, по-нататък - чашка сок от червено цвекло.

По повод чипса.

В това пакетче за 1 евро, за което се чакаше по 20 минути, се намира най-вкусният, хрупкав и уханен чипс на земята. Въпреки че в Австрия картофите са на 10 място по производство на земеделски продукти, този картоф, респективно чипс, дошъл от Долна Австрия, оформи най-дългата опашка от гладници, която се е извивала по тревата на Хофбург.

Ханес, фермер, е дошъл във Виена с няколко чувала картофи, за да представи реколтата си, казва, че тази година тя е добра и няма причина за притеснения. Не бяха минали и два часа от събора, а той вече бе изхарил повече от десет килограма.

Грабваш чипса, плюс едно вурстче, плюс чаша бяла вино или чаша бира и се опитваш да намериш място на някоя от дългите дървени маси, монтирани под прозорците на двореца.

Усещаш храната на Австрия натюр, без гурме варианти от нея…

На средата на огромната поляна са щандове от Тирол. Две момиченца със специални устройства разрязват ябълки и с охота черпят с отделни резенчета от тях. Хрупкави, леко кисели и много уханни са сортовете Ред Чиф и Фуджи.

Отнякъде се носи изкушаващ познат аромат на типично виенско ястие, което по произход е унгарско  – неповторим борш в малки или големи порции. За предпочитане е малка, защото колкото и да си гладен, голямата порция е непреодолима за мнозинството хора.

Често пъти се питаме защо борша във Виена е толкова добър като вкус, ухание и общо усещане. Магда, която впрочем е от Братислава, призна, че причината е не само в дългите часове на готвене, но и в качестото на австрийското месо - специално говеждото, от което се прави борша. Впрочем след млякото, месото е вторият най-произвеждан земеделски продукт от австрийските земеделци.

И на събора почти навсякъде горди производители предлагат своите колбаси и сирена.

Сирената и по-точно млякото е номер едно в земеделието на страната, която произвежда около 3.5 млн. тона мляко от 538 хил. млечни крави.

Плодовете на австрийската земя са изобилни и хората благодарят за този дар. Величественият Хофбург днес се радва на пъстро множество и на селски носии, облечени специално за случая не само от земеделските производители, а и от много виенчани и австрийци, дошли на празника от цялата страна.

На сцената един след друг с кратки слова се появяват ръководители от Съюза на земеделските производители, от общината на Виена, министри, говорител на канцлера, и различни оркестри.

Веселието и хапването ще продължат до неделя вечер, а след това до другата година пак тук при величествения Хофбург и неговите градини…
 

Статистика

Според данни на ЕК земеделската продукция на Австрия възлиза на 6.263 млрд. евро, като това е 1.7% от общото земеделско производство на ЕС-28. В България цифрата е над 3.733 млрд. евро и 0.9% от ЕС, но да не забравяме, че Австрия не е претърпяла погром над земеделието си, какъвто е преживяла България през 1944-47 година  и след 1989 година.

В земеделието на Австрия доминира животновъдство. Най-важният земеделски продукт е кравето мляко. В страната се произвеждат около 3.5 млн. тона мляко от 538 хил. млечни крави със средна млечност 6.5 хил. кг мляко.

Вторият най-важен продукт е месото като цяло, на второ и трето място са свинското и говеждо месо, а на 6 и 7 - пуешко и пилешко.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg