EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На ферма се пада по една крава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На ферма се пада по една крава

mail09:50 | 09.03.2011прегледи 1575 коментарикоментари 0


Когато един сектор като животновъдството е бил ликвидиран, е много трудно да се възстанови след това, каза на пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му ликвидиран е буквално целият генофонд и "сме стигнали до ситуацията на задния двор с фермички с по една-две крави". Найденов коментира това по повод на днешния протест на животновъди пред Министерския съвет. В момента у нас има 200 000 млечни крави, които се отглеждат в 130 000 ферми и тази раздробеност според министър Найденов е един от основните проблеми на бранша. "Както и да ги деля, не се падат и по две крави на ферма. На това нещо трябва  да му се сложи край", посочи той. Попитан знае ли какво точно искат на днешния си протест животновъдите, Найденов каза, че понякога се обърква какви точно са исканията на фермерите. Проблемът е, че липсва ясна представителност на сектора на браншово ниво, която да защитава неговите интереси. Браншът има над 20 организации, с които диалогът е изключително труден и разнопосочен. Ситуацията там е "много вождове - малко индианци", обобщи Найденов и призова животновъдите да създадат федерация. Последното, което животновъдите обявили пред министъра,  е, че им трябват пари, но данъци не искат да плащат. Това според Найденов обаче няма как да се случи. "Попитайте и обществеността - и те няма да са съгласни на подобно нещо", коментира министърът.
На отправения му от опонентите в парламента упрек, че бил министър на храните, а не на земеделието, Найденов отговори така: "Тези храни стават от земеделие. Храните стават днес толкова актуални, че същите тези животновъди трябва да се възползват от ситуацията - днес, когато имаме възможност и заради кризата в арабския свят, и заради поскъпването в световен мащаб." Найденов припомни, че от 23 ст. на литър изкупна цена на млякото в момента тя е стигнала до 80 ст. за литър. Цената на една овца от под 100 лева сега е над 300 лева. Има дефицит на български суровини в преработвателните
предприятия - сурово мляко, месо и т. н., посочи министърът. Това според него прави задължително преструктурирането на фермите. Близо 80 000 ферми трябваше да бъдат затворени в края на 2009 г., когато поехме управлението, и ние го отложихме. До момента обаче нищо не е променено. Тези милиони влизат и "яко дим" потъват, коментира Найденов. Министърът каза още, че подпомагането на сектора е
започнало, откакто правителството на ГЕРБ е дошло на власт. Например през 2009 г. животновъдите са получили 79 млн. лв., от които 60 млн. лв. са били национални доплащания. През 2010 година за отрасъла са дадени 112 млн. лв., от които 83 млн. лв. са били национални доплащания, а останалите - държавни помощи. През тази година животновъдите ще получат 120 млн. лв., информира Найденов.
Министърът обяви, че има политическа воля за облекчаване на данъчното облагане на земеделските производители, които не са еднолични търговци. До три месеца се чака и отговор от Брюксел за исканата нотификация за възстановяване на акциза на горивата, ползвани от животновъдите, с което основните им искания ще бъдат изпълнени, посочи Мирослав Найденов.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047