EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

На старт по-високи мита за китайски стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На старт по-високи мита за китайски стоки

mail10:35 | 18.06.2018прегледи 1344 коментарикоментари 0


Президентът Доналд Тръмп одобри митнически тарифи за вноса на китайски стоки на стойност около 50 млрд. долара годишно, тъй като САЩ водят битка с Пекин по отношение на оказване на предполагаем натиск от страна на Китай върху американски фирми да трансферират технологии върху техните китайски партньори, съобщиха за "Уолстрий джърнъл" лица, запознати с решението.

Одобрението е било факт след 90-минутна среща в четвъртък на висши служители на Белия дом с лица, свързани с националната сигурност и с висши представители на Министерството на финансите, Търговския департамент и службата на Търговското представителство на САЩ.

"Уолстрийт джърнъл" обаче посочва, че все още няма яснота кога новите митнически тарифи ще влязат в сила.

Трябва да се има предвид, че властите в Пекин заявиха нееднократно, че възнамерява да отговорят с мита върху вносна на американски стоки, съответстващи по размер на търговските санкции на САЩ. Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан беше цитиран да казва в четвътък, че постигнатият към момента прогрес в търговските преговори може да бъде загубен, ако САЩ пристъпят към въвеждане на митнически тарифи. Той отбеляза, че властите в Пекин подкрепят тезата, че използването на диалог за разрешаване на търговския спор е правилният подход, но в същото време подчерта, че вече съществуващите търговски споразумения ще станат невалидни, ако САЩ въведат митнически тарифи за вноса на китайски стоки.

Източници на "Уолстрийт джърнъл" предполагат, че списъкът със стоките, подлежащи на мита, ще бъде публикуван във Федералния регистър през тази седмица. Самите мита за китайските стоки ще бъдат в размер на  25%, като се очаква окончателният списък с продуктите да бъде подобрен спрямо първоначалния, който Министерството на финансите на САЩ определи в началото на април.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg