EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На розобер в ... Панагюрище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На розобер в ... Панагюрище

mail06:50 | 05.06.2017прегледи 1823 коментарикоментари 0


Белослава Петрова, специален пратеник на EconomyNews.bg

Всяка асоциация с българските маслодайни рози води към долините на розите в Казанлък или Стрелча. За това представете си учудването ми, когато ме поканиха на розобер край историческия град Панагюрище. Да, точно там, където розоберът е бил час от икономиката в годините след Освобождението и за жалост изчезва след края на Първата световна война.

Всичко се променя обаче, когато през 2001 . Веселина Ралчева (създател на малката фирма за етерични масла Ина ЕООД) и съпругът й, решават да използват наследените земи за отглеждане на БИО маслодайни рози.

И така, тръгвайки много рано сутринта, за да хвана самия процес на работа, а именно – розобера, се озовавам в планинското градче, разположено само 90 километра от столицата, също толкова рано.  Причината за тази припряност се крие във факта, че розите се берат от 5 ч. сутринта до обяд (между 12-13ч.), тъй като розовото масло, качило се през нощта от корените до цвета, слиза обратно с настъпването на топлия ден.

Първото нещо което виждам са полетата,  не огромни като тези в Казанлък, но не и незабележими, а пълни с маслодайни рози. Въздухът мирише зашеметяващо и не ти се иска да си тръгваш, колкото и топло да става. Изумително е не само заради красотата и уханието, но и просто защото не го очакваш, знаейки къде се намираш. Кой да предположи, че климатът тук е толкова благоприятен. И постоянно се изненадваш – от това, че тук растат БИО рози, непръскани с химикали, а рязани на всеки 5 години, за да са предпазени от болестите; от изцяло ромският персонал, който работи вече 15 години за производителите и се чувства щастлив от този факт (а това е много трудоемка работа) и от удовлетворението на производителя – Веселина, която  се изправя пред всички препятствия, за да си свърши работата както трябва.

Със започването на малкия и традиционен бизнес, в този нов и модерен свят, се възобновява една от най-емблематичните дейности за България, съчетана с модерни елементи – производство на органично розово масло и органична розова вода.
Данните сочат, че компанията Ина ЕООД, разполага с 80 декара собствени розови насаждения, но близо 50 семейства от Панагюрище и околностите постепенно започват също да отглеждат насаждения. Освен това, разрасналият се малък бизнес ангажира и повече сезони работници, което е ползотворно за местната общност.

Единадесет години по-късно, през 2012 г., с помощта на съфинансиране от Европейския съюз, малката фирма закупува втора инсталация за дестилиране и обособява линия за производство на органични продукти. Както споменах докато при обикновената обработка на розовите насаждения се ползват изкуствени торове, то при органичната прочистването на вредителите става ръчно. Това намалява продукцията с близо 30%, но пък отговаря на нарастващото търсене на органични етерични масла в световен мащаб през последните години.

Тази инвестиция води до многократно увеличаване на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа.

Разрасналият се малък бизнес ангажира и повече сезони работници, което е ползотворно за местната общност. По отношение на работния персонал, там на самото поле, сред розите, Веселина разказва за комичните моменти в началото на бизнеса. Настоящите работници са изпитвали неистов страх от възможността да им бъдат спрени социалните помощи, ако започнат каквато и да е работа. Намира се легален начин за справяне със ситуацията – работниците са целогодишно осигурявани, ангажират се за по 9 месеца всяка година, като останалите 3 (през зимните месеци, когато няма работа) са на борсата.  Работата сама по себе си е много и трудна, имайки предвид, че говорим за БИО производство. Между 30 и 40 души работят всяка година, а ако се налага се наемат допълнително, но по думите на Веселина, хората вече са научени да работят качествено и съобразно изискванията.

След час на полето пристигам в розоварната, където навсякъде се усеща изключително силен и концентриран аромат на розово масло. Имах възможност да наблюдавам самия процес да изсипване на извличането на розовото масло. Само 1 капка на китката е достатъчна, за да усещаш аромата по кожата си цял ден, 1 час престои в розоварната и след това дрехите ти миришат на рози.

Върнах се в София окъпана в розов аромат и убедена, че ранното ставане определено си заслужаваше. 

 


 

Основни факти:

Разширяване на продуктовата линия с производство на органично розово масло и органична розова вода;

Увеличаване с тринадесет пъти на експортните стойности между 2012 и 2014 г.;

Привлечени нови сезонни земеделски работници.

Фотограф: Jonathan Vahsen (Джонатан Вансен)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg