EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На ресторант в Токио!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На ресторант в Токио!

mail12:15 | 16.12.2012прегледи 1880 коментарикоментари 0


Знаехте ли, че в Токио се пуши навсякъде, но на улицата това  е забранено! Ето втората ни кореспонденция от Япония. Продължавайте да ни пишете, какви теми ще ви бъдат интересни от далечната страна.

 

Дария Сърменова, кореспондент на EconomyNews.bg в Токио
Всеки японец живее живота си следвайки стриктно начертан план. Неговият ден започва много рано сутрин и завършва късно вечер. Независимо обаче от това кой ден от седмицата е, работещият японец има следната традиция: след работа трябва да посети заведение заедно с колегите си и да изпие няколко бири, придружени от малки ястия, които задължително се споделят с компанията на масата.
Всяко заведение в страната - било ресторант, кафе, или заведение за бързо хранене, се старае (а и успява) да направи престоя на клиентите си изключително приятен. След само няколко дни престой в Токио дори на най-злоядия човек му става ясно, че ще се завърне в родината си с няколко килограма отгоре.
Типично японски ресторанти
В Европа ( а и не само) хората живеят в заблудата, че в Япония се яде само суши и ориз. Е, драги читатели, сега е моментът да се разделите с тази представа. Типичните японски ресторанти са предимно малки, масите са разположени така че да се седи на земята, като е напълно забранено влизането с обувки. Менюто за обяд и това за вечеря са съвсем различни почти навсякъде. Обядът в ресторантите (независимо дали са типично японски, или не) е изключително евтин. За средно 1000 ¥ на човек ( 20 лева) получаваш така нареченото „Course menu”, което е еквивалент на българското “Първо,второ и трето” . Единственото допълнение в японския вариант е купичката с бял ориз, която може да бъде допълвана по желание на клиента по всяко време, и то напълно безплатно. В японските заведения безплатен е и зеленият чай, който се сервира в началото, безплатна е и минералната вода. Чаят е изключително полезен, но безвкусен. Пиенето на чай като цяло е ритуал, който в определен час от деня, се провежда в повечето кафенета и сладкарници.

Но да се върнем към това, което се предлага в менюто на традиционно японските ресторанти. Освен познатото на всички суши, японската кухня има още много какво да предложи. Най -популярната храна сред японците е така нареченият „Рамен”. Най – обикновеният вариант на това ястие представлява тънки спагети, потопени в сос от сварени свински кости, гарнирани с варено месо, кълнове, бамбук и водорасли. Но както всичко на този свят, така и раменът има своите вариации. Като цяло този вид храна не е по вкуса на всеки чужденец, но японците го обожават. Тук идва моментът да спомена опашките, които се вият пред много от заведенията. Хората в Япония са готови да седят с часове пред даден ресторант или сладкарница, само и само да се доредят до прославената храна, предлагана вътре. Репутацията и майсторлъкът са много важни за прецизните японци. Щом едно заведение се слави с нещо от менюто си, то чакането не е напразно. „Тон Катсу” – то също е част от японската кухня, която е неизбежна част от плана на всеки турист. Това ястие е второто най – често предлагано в японските ресторанти.
Чуждестранни ресторанти
Японците са хора, отворени към чуждестранните навици на хранене. Тъй като тяхното меню рано или късно се изчерпва, за разлика от апетита им , хората в Япония обожават чуждите специалитети. Токио гъмжи от италиански, китайски, испански, корейски и какви ли още не ресторанти. Ще си кажете – „Това не е нищо ново! Навсякъде е така!” И да! Прави сте, единствената разлика обаче е, че в Япония чуждите заведения за хранене са напълно автентични. Японецът преминава през редица готварски курсове, които продължават с години, за да може да сготви на клиентите си например паста, която би задоволила и най – капризния италианец. Но прецизността им в никакъв случай не остава само в кухнята. Сядайки в германски ресторант, установяваш, че менюто предлага бири и вина, които никога не си си представял да намериш някъде извън Германия. Старанието им достига най – висшето си ниво - когато в испански ресторант ти сервират дори испанска минерална вода, а най – вкусният борш ,който си ял в живота си, получаваш именно в Токио.
Барове
Всеки бар в Токио си има тема. Някои предлагат коктейли, забъркани от майстор, за по само 200 ¥ всеки (= 4 лв. ), други предлагат вина от целия свят, а трети и четвърти са автентични ирландски и британски пъб- ове.
Във почти всички барове и ресторанти пушенето е разрешено. Причината за това обаче, е фактът, че японците имат инсталирана вентилация, която те кара да забравяш, че си бил на задимено място, след като се прибереш вкъщи. Мястото където обаче пушенето е напълно забранено, са улиците. Всеки се съобразява с тези закони – дори и българинът.
Едно мога да твърдя със сигурност : независимо какъв ресторант решите да посетите в Япония, винаги ще останете приятно изненадани и сетивата ви ще бъдат напълно задоволени.


 Тон Катсу Рамен

снимки: уикипедия, japantoday.com


Още по темата:
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg