EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На пазара на доброволно здравно осигуряване действат 21 дружества

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На пазара на доброволно здравно осигуряване действат 21 дружества

mail14:25 | 14.01.2010прегледи 2092 коментарикоментари 1


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е изготвила Секторен анализ на конкурентната среда на националния пазар при доброволното здравно осигуряване, съобщиха от КЗК. Той обхваща периода 2007 г. - първо полугодие на 2009 г. Изготвеният анализ очертава общата картина на пазара на доброволно здравно осигуряване, състоянието и очакваните тенденции на развитие на пазара, изследва конкурентните отношения между дружествата, предоставящи услуги по доброволно здравно осигуряване, бариерите за навлизане на пазара, пазарното положение на основните участници и т. н.

Проучването акцентира върху основните фактори, определящи търсенето и предлагането на услугите по доброволно здравно осигуряване и конкурентната среда при предоставяне на услугите, с оглед евентуално установяване на антиконкурентни практики и съответно предприемане на мерки за възстановяване на ефективната конкуренция.

Анализът е установил, че през изследвания период броят на участниците на пазара на доброволно здравно осигуряване в страната се е увеличил до 21 дружества, като реално действащи са около 2/3 от тях.

Като цяло пазарът бележи ръст през изследвания период, но неговият обем все още е незначителен спрямо общите разходи за здравеопазване в страната. Ограниченият финансов ресурс, с който разполагат дружествата, ги прави непривлекателни за изпълнителите на медицинска помощ. Формата на директни плащания за получаване на здравни услуги, наложила се като предпочитана от гражданите и лечебните заведения, също затруднява развитието на пазара. Конкуренцията се осъществява на един ограничен от гледна точка брой на потребителите пазар, а профилът на потребителя се формира основно от корпоративния клиент. Това обстоятелство, както и краткосрочният характер на договорите (предимно едногодишни), обуславят динамиката в пазарните позиции на участниците. През анализирания период няма участник, който да е установил или запазил господстващо положение на пазара, се казва в анализа на КЗК.

Като цяло, анализираният пазар бележи положителна тенденция на развитие – от слабо конкурентен пазар с високо ниво на концентрация в началото на периода (2007 г.), до сравнително конкурентен пазар със средно ниво на концентрация (през 2008 г. и първото полугодие на 2009 г.).

Очакваните нормативни промени по отношение статута на здравноосигурителните дружества и превръщането им в равностойни конкуренти на НЗОК при предоставяне на здравноосигурителни услуги, ще спомогне за преодоляване на откроените в хода на анализа негативни фактори, влияещи върху състоянието на конкурентната среда на пазара. От съществена полза както за участниците на пазара, така и за потребителите, ще бъде точното определяне ангажиментите на задължителното осигуряване по отношение на гражданите и съответно дефиниране обхвата на доброволното осигуряване, както и внасяне на яснота относно услугите, предоставяни от общозастрахователните дружества и лечебните заведения, и тези, предлагани от здравноосигурителните фондове. Това добавят от КЗК.

Необходимо е също така да се осъществи засилен контрол върху цените на стоките и услугите, отстъпките и бонусите, предлагани от здравноосигурителните дружества на клиентите, както и върху ценообразуването на изпълнителите на медицинска помощ, са направили своя извод от КЗК.

В хода на проучването КЗК е използвала информация от Комисията за финансов надзор, Министерство на здравеопазването и Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Анкетирани са били 17 здравноосигурителни дружества, осъществяващи дейност на съответния пазар.

 

Източник : Infostock.bg


 
Коментари
 
dimitar - 03-05-2011 г. 16:38:38

директора на юнайтед здравно осигуряване Дилян Димитров, продава егн-та на застраховани при тях по 10 евро.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049