EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На крачка от „войната на валутите”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На крачка от „войната на валутите”

mail18:00 | 07.10.2010прегледи 1177 коментарикоментари 0


Управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че взима много насериозно заплахата от "война на валутите", макар и скрита, и обеща да направи предложения тя да бъде избегната, коментира той в интервю за френския вестник "Монд", цитирано от Франс прес, преди откриването по-късно днес във Вашингтон на годишното общо събрание на фонда.
Според Строс-Кан възстановяването на световната икономика може да предизвика нова поява на изкушения за национални решения, по-специално в паричната сфера. Той даде за пример намесата на японските власти за спиране на поскъпването на йената, както и действията в Бразилия спрямо поскъпването на реала.
Опасността от "война на валутите" витае през последните дни върху световната икономика, като някои страни с нововъзникващи пазарни икономики, сред които най-вече Китай, са обвинявани от по-богатите държави, че не искат да оставят валутите си да се ревалвират, за да стимулират износа си.
Доминик Сторс-Кан е на мнение, че икономическата политика на Китай за справяне с кризата напредва в правилна посока и води в крайна сметка към поскъпване на юана, което ще допринесе за борбата с инфлацията и ще подкрепи вътрешното потребление.
"Това обаче не може да стане мигновено", призна той.
Подценяването на юана обаче е в основата на напрежения в световната икономика, които започват да се превръщат в заплахи: ако искаме да избегнем създаването на условия за нова криза, Китай трябва да ускори процеса на ревалвация, предупреди
директорът на фонда.
Според него все по-явната убеденост на всяко правителство, че може да се справи само, е един от трите сериозни риска, тегнещи над възстановяването на световната икономика, наред с опасността от натрупването на държавните дългове и заплахата от
"растеж без заетост".

Европо бележи връх отново

Еврото днес прехвърли прага от 1,40 долара за пръв път от февруари заради опасенията от "валутна война" между големите икономически зони в света. Доларът продължава да отслабва, а европейците се безпокоят, че силното евро ще се отрази зле на техния износ, отбелязва Франс прес.
В 16 часа българско време европейската валута се търгуваше за 1,4028 долара - най-високо равнище от края на януари.
Европейската комисия е обезпокоена от отражението на силното евро върху започналото крехко икономическо възстановяване чрез потискане на износа от Стария континент, предаде Франс прес.
Говорителят на комисията по икономическите и валутните въпроси Амадеу Алфатаж отново изтъкна безпокойството на ЕС от равнището на китайския юан, който продължава да е значително подценен. Европа подозира Пекин, че изкуствено поддържа нисък курс на националната си валута, за да насърчава износа и икономическия си растеж.

От своя страна китайският премиер Уен Жибао предупреди ЕС да не пресира Пекин за валутната му политика, съобщи BBC.
В речта си пред ключови европейски чиновници Жибао заяви, че голяма промяна на стойността на юана може да окаже една потенциална „социална и икономическа турбуленция" в Китай.
Преди това европейски финансови министри се присъединиха към САЩ в призивите към Китай да остави националната си валута да се повиши, мотивирайки се, че евтиният юан несправедливо помага на китайските износители.
Китайският премиер отбеляза, че все още планира да осъществи реформите си чрез „повишаване на гъвкавостта" на обменния курс. По думите му едно рязко покачване на курса на юана може да има катастрофални последици. Ако Китай се изправи пред социална и икономическа турбуленция - това ще има бедствено отражение върху останалия свят".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg