EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На какво се дължи ръстът в износа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На какво се дължи ръстът в износа?

mail12:00 | 20.05.2011прегледи 1986 коментарикоментари 1


Сп. Human Capital
Силвия Кавгаджийска е началник на отдел „Статистика на външната търговия” към дирекция „Макроикономическа статистика” в Националния статистически институт. Кариерата й в НСИ е започнала през 1992 като специалист. По образование тя е икономист по социално-икономическа информация с диплома от Университета за национално и световно стопанство.
 Г-жо Кавгаджийска, какво показват последните данни за износа на България?
Последните детайлни данни, отчетени от НСИ, са за трети страни - предварителни данни за първо тримесечие на 2011. Износът за трети страни се е увеличил с 55.9% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 3.7 млрд. лв. Основните търговски партньори на България са Турция, Русия, Сърбия, Република Македония и Китай, които формират 49% от износа за третите страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия, Хърватия и Украйна, а спад е отчетен при износа за Перу, Сирия, Иран, Обединените арабски емирства, Сингапур, Индонезия и Япония. Само през март 2011 по предварителни данни износът за трети страни нараства с 41% спрямо същия месец на предходната година и е 1.3 млрд. лв. През първите три месеца на 2011 най-голям дял в износа за Турция заемат следните стоки: рафинирана мед под формата на катоди и секции от катоди; газьол; отпадъци и отломки от желязо или стомана на парчета; леки масла от нефтени или битуминозни минерали; цигари; слънчоглед; живи агнета; рафинирано олово в необработен вид.
За Русия сме изнесли медикаменти; диференциални мостове, носещи оси за трактори и за автомобилни превозни средства; санитарно-водопроводна арматура, смесители за мивки, умивалници, водни цистерни, вани и подобни артикули. Стоките, формиращи най-голям дял в стойността на износа за съседна Сърбия са: рафинирана мед под формата на катоди и секции от катоди; електрoенергия; газьол; медикаменти. Основните стоки, изнесени за Република Македония, са: електрoенергия; отпадъци и отломки от желязо или стомана; газьол; сурово слънчогледово масло; несплавен цинк в необработен вид; лимец, мека пшеница и смес от пшеница и ръж. За Китай сме изнесли предимно рафинирана мед под формата на катоди и секции от катоди; отпадъци и отломки от сплави на основата на мед и цинк – месинг; тиокарбамати и дитиокарбамати.
Има ли промяна на основните ни търговски партньори в сравнение с миналата година?
Няма съществени промени в основните търговски партньори от трети страни при износа. Единствено ЮАР значително променя своята позиция поради ръста в износа на бензин за тази страна през първото тримесечие на 2011.
Какво изнасяме най-много?
Основните стоки, които изнася България през 2010 г. и в първите три месеца на 2011, са: рафинирана мед, смазочни масла и други тежки масла и препарати, газьол, нерафинирана мед, семена от слънчоглед, бензин за двигатели, електроенергия, медикаменти, отпадъци или отломки от желязо или стомана, остатъци или отпадъци от сребро, мека пшеница и смес от пшеница и ръж, царевица, комплекти проводници за запалителни свещи...
Има ли региони, за които изобщо е спрял износът ни?
През първото тримесечие на 2011 няма регистриран износ за Кирибати, Нигер, Демократична народна република Корея, Кабо Верде, Кот д’Ивоар, Хондурас, Мианмар, Мелила, Вирджински острови, Бермудски острови, Бурунди, Сейшелски острови и други страни, за които е имало незначителен износ през 2010.
Кои са най-екзотичните държави, за които изнасяме, и какво?
Имаме голям износ за Гибралтар на смазочни масла и други тежки масла и препарати, както и на газьол. Също така изнасяме и за Сеута (разположенa на средиземноморския бряг на Северна Африка, срещу Гибралтар), Тринидад и Тобаго, Бахамски острови, Кокосови острови, Белиз, Джибути, Мавриций, Екваториална Гвинея, Сиере Леоне и други.
В условията на криза има ли държави, за които сме започнали да изнасяме, а преди това не сме, и какво?
През първото тримесечие на тази година е регистриран износ за страни като Сеута, Кокосови острови, Гвинея-Бисау, Вануату, Острови Кук и Ангуила, но стойностите са незначителни.
Какви са данните за вноса?
При вноса от третите страни за първото тримесечие на годината също се наблюдава увеличение спрямо съответния период на предходната година - с 40%, а стойността му възлиза на 4.1 млрд. лв. Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединени арабски емирства, ЮАР, Бразилия, Сингапур и Египет, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Канада и Перу. Основните стоки, внесени от Казахстан, са сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали, а тези от Обединени арабски емирства са отпадъци и отломки от рафинирана мед, както и рафинирана мед в необработен вид. Тютюни, сурови овчи кожи и камгарна вълна формират основния стойностен обем на вноса от ЮАР. От Бразилия са внесени традиционните за тази страна стоки - сурова захар от захарна тръстика, тютюни, сурово кафе и екстракти, есенции и концентрати от кафе. През март 2011 вносът на България от трети страни се увеличава с 26% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.5 млрд. лв.
Какви стоки внасяме и откъде?
През 2010 и първото тримесечие на 2011 се наблюдава голямо разнообразие във вноса на стоки, а и в дестинациите, от които пристигат те. Внасяните от Русия сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали, както и природният газ са едни от водещите стоки във вноса на България. Значителен дял заемат медикаментите, внесени основно от Германия, Унгария, Франция, Швейцария, Австрия, Румъния, Нидерландия, Словения. Основните количества смазочни масла са пристигнали от Украйна и Русия, а газьолът от Румъния, Гърция, Израел и Италия. Отпадъци и отломки от рафинирана мед са внесени предимно от Румъния, Гърция, Турция и Обединени арабски емирства. Голям е вносът и на медни руди и техните концентрати; телефони; полупроводникови фоточувствителни елементи; цветни телевизионни апарати; бензин; полупродукти от желязо или нелегирани стомани; превозни средства; оловни руди и техните концентрати; несплавен алуминий в необработен вид; цинкови руди и техните концентрати; сурова захар от захарна тръстика без ароматизиращи или оцветяващи добавки, предназначена за рафиниране, и други.
Какви са вашите очаквания за представянето на експортния сектор до края на годината?
Надявам се да запази тези темпове на растеж, тъй като това би се отразило добре на икономиката на страната ни. Предварителните данни за 2010 г. сочат, че в сравнение с 2009 г. общият износ се е увеличил с 33.2%, докато общият внос се е увеличил с 13.5%.

 


Тагове: износ, внос
 
Коментари
 
P Petrov - 03-06-2011 г. 14:18:08

Никъде не видях зърно и семена, плодове и зеленчуци. Защо?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg