EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Н. Нанков: Санирането продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Н. Нанков: Санирането продължава

mail15:37 | 28.11.2017прегледи 9136 коментарикоментари 0


Приключват дейностите по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в община Силистра,съобщиха от общината. Тя е сключила договори за целево финансиране с Българска банка за развитие за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 15 многофамилни жилищни сгради.Досега 9 от жилищните сгради са въведени в експлоатация, а останалите 6 предстои да бъдат въведени до края на годината. С това ще приключи първият етап от изпълнение на програмата. Досега направените инвестиции възлизат на над 9 904 000 лева. Община Силистра има сключени още 7 договора със сдружения на собствениците за изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

„Националната програма за енергийна ефективност не е спряна. Имаме осигурено финансиране за саниране на 2022 блока в следващите две години със сключени договори, коментира регионалният министър Николай Нанков. Той уточни, че до момента по програмата са обновени 800 жилищни блока в страната. „Това е една от най-успешните като логика политики, защото съчетава много ползи – икономически, социални, екологични. Тя е за хората, но за съжаление се политизира твърде много“, уверен бе регионалният министър. Той отбеляза, че на Народното събрание още през месец юни са предоставени всички видове отчети, разчети и документи, касаещи програмата. „Обновяваме над 90 млн. кв. м разгъната жилищна площ, ще спестим огромни количества парникови газове, ще спестим много енергия, ще подобрим средата на живот на 350 хил. граждани, над 150 000 домакинства, които ще имат обновени жилища и ще спестяват разходи за отопление. Това са най-важните постижения“, категоричен бе той. Според него създаването на нова парламентарна комисия по темата е безсмислено, защото така допълнително се политизира програмата. Николай Нанков отбеляза, че са въведени множество контролни механизми при осъществяване на строителните дейности, а там където има пропуски,  са за сметка на строителните фирми.

През 2018 г. се очаква бум в санирането, коментира още министър Нанков. „Имаме 570 сгради, които в момента се санират. През зимния сезон това няма как да се случи. Те ще бъдат зазимени и през 2018 г. ще бъдат санирани“, уточни той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972