EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Н. Младенов. Кандидат-президент на ГЕРБ ?!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Н. Младенов. Кандидат-президент на ГЕРБ ?!

mail07:05 | 30.08.2016прегледи 7818 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори все още остава загадка, която ще бъде разбулена на 2 октомври. Сред завъртените имена са тези на самия премиер Бойко Борисов, на Зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, столичния кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев, но също, макар и в по-малка степен – Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на Бургас Димитър Николов и настоящият вицепрезидент Маргарита Попова.

Спекулациите с предполагаеми имена не са спирали, но в едно тв интервю на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов вдигна завесата до голяма степен. По думите му, кандидатът е известен, с управленски опит и е достатъчно познат в европейските столици, в Брюксел, Вашингтон и Москва. От партията са заложили на медиатор , който да е способен да се справи с усложнената международна обстановка. Кандидатът на ГЕРБ през последните 10 г. винаги е заемал отговорна външнополитическа позиция, „винаги е бил добър партньор на всички наши евроатлантически партньори и, разбира се, с държавите извън ЕС”, разкри Цветанов. Не на последно място, този човек, чието име все още остава неназовано, се ползва с подкрепата на българските избиратели. Според Цветан Цветанов „кандидатът не трябвало да бъде разглеждан като обвързан с партията, а като държавник и като „човекът, който ще може да бъде и главнокомандващ, но и медиатор на всички тези политически и вътрешни процеси, които би имало и в страната“.

zoom_sss

Така начертаният профил на бъдещия кандидат за президент, можем да предположим, че в най-голяма степен до него се приближава Николай Младенов. Ето защо по точки:

Известен – Младенов е дипломат и политик повече от десет години. Той би могъл да получи широка подкрепа, тъй като е член на ГЕРБ, но преди това е бил в СДС, а фамилията му се свързва и с бившия режим и съответно би могъл да бъде припознат и от част от левите. Тези факти съвпадат с думите на Цветан Цветанов, че кандидатът не бива да се обвързва единствено с ГЕРБ.

Управленски опит - Младенов има политически опит – бил е народен представител, евродепутат – което отговоря на условието, че е печелил избори, после става министър на отбраната и на външните работи в двете правителства „Борисов”, а през последните години заема твърде отговорни длъжности в ООН в ключовия размирен арабски свят - през август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. става специален координатор за Близкоизточния мирен процес, назначен от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Познат в Брюксел, Вашингтон и Москва – като външен министър, но и като представител на ООН. Освен това Младенов е бил и консултант на Световната банка.

Образованието му също е подходящо – Първа английска гимназия в София, УНСС - специалност „Международни отношения”, магистърска степен по военни науки от Кралския колеж Лондон с дипломна работа на тема „Влиянието на близкоизточния мирен процес върху израелската ядрена програма“.

Не на последно място, Николай Младенов е млад– едва на 44 години, но от друга страна покрива конституционното изискване за кандидат за държавен глава. Стои добре на политическата сцена – както българската, но още по-важно – на международната.

Разбира се, това са само догадки на базата на казаното до момента в публичното пространство относно кандидата на ГЕРБ на президентските избори на 6 ноември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg