EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

Мъртва хватка за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мъртва хватка за "Южен поток"

mail07:10 | 06.12.2013прегледи 1656 коментарикоментари 0


ЕК препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Това съобщи на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА. Тя отбеляза, че ЕК е запозната със съдържанието на споразуменията и засега те не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС за свободен достъп до преносната мрежа. Комисията предлага предоговарянето да бъде извършено на двустранна основа, но е в готовност да окаже необходимото съдействие, ако получи подобна молба.
Всеки сходен проект трябва да съответства на европейското законодателство, заяви говорителят. Прегледахме междуправителствените споразумения с Русия и установихме, че основни принципи на енергийното законодателство на ЕС не са отразени в текстовете, допълни тя.
ЕК няма да прекрати изграждането на газопровода, за нас най-важен е моментът, в който съоръжението ще заработи. За нас е важно тогава да има възможност дадено дружество да може да поиска достъп до газопровода, за да пренесе дадено количество гориво за даден срок. Тогава ще бъде преценено съответствието със законодателството на ЕС. Ако има несъответствие, ще трябва да открием наказателни процедури, поясни Холцнер.
Ако Москва откаже да предоговаря, ще посъветваме държавите, подписали споразумението, да не го прилагат, след като е в противоречие със законодателството на ЕС. Ако не направят това, срещу тях може да бъдат предприети наказателни процедури, допълни говорителят.
Холцнер отбеляза, че ЕК е изразила тревогите си на среща с представители на държавите по проекта. Комисията е поела ангажимента да съобщи на Москва, че има необходимост от предоговаряне - писмо с подобно съдържание е било изпратено преди два дни до руския енергиен министър. Очакваме държавите да поискат предоговаряне. Вярваме, че най-доброто за всички участници е да има правна сигурност, че проектът съответства на законодателството на ЕС. Подобни проекти имат нуждата от банково финансиране, а при липса на правна сигурност банките могат да откажат кредити, или да изискат допълнителни гаранции за предоставянето на средства, уточни Холцнер.
Според нас сигурността на енергийните доставки и конкуренцията в ЕС се постигат най-добре, когато не само едно дружество доставя, пренася и продава горивото. В този случай основно Газпром управлява тръбопровода, а това е в разрез със законодателството на ЕС за новите съоръжения, заяви говорителят.

Настояваме газопроводите да бъдат свободно достъпни и за други дружества. Засега се предвижда "Южен поток" да бъде съоръжение за руски газ. В допълнение европейските правила предвиждат независим орган да контролира въпроса с таксите за достъп до газопровода, а в този случай отново се предвижда посоченото руско дружество да извършва тази дейност, допълни говорителят.
Попитана каква е разликата с вече изградения "Северен поток", Холцнер уточни, че за този проект от комисията е било поискано и получено изключение от правилата.

Още снощи изтече информация, че ЕК счита, че двустранните договори на България и останалите европейски държави  по този проект с Русия не отговарят на изискванията на Брюксел. Това съобщи интернет изданието "Юрактив", като се позовава на Клаус Борхерт, директор по въпросите на енергийните пазари в ЕК.

На 31 октомври България даде официален старт на строежа на тръбата у нас.
По повод изявлението на директора по енергийните пазари в ЕК, че всички двустранни споразумения по изграждането на газопровода Южен поток, сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия нарушават европейсктото законодателство и трябва да бъдат предоговорении, и че ЕК е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключенията, че нито едно от тях не е съобразено с европейските закони, социалистическата евродепутатка Илияна Йотова коментира за БНР: "Трябва да се преразгледат основанията на Европейската комисия. Ако става въпрос за нарушаване на трети енергиен пакет трябва да се види в кой точно момент е нарушен. Ако ЕК смята, че има нарушаване на законодателството - въпрос на обща воля е тези нередности да бъдат изправени. Никой не е в състояние в момента да върви срещу европейски договор и да иска предоговаряне на енергийните пакети. Това ще трябва да бъде изяснено и ревизирано. Някой не напривил достатъчни анализи. Но не виждам нищо фатално." /обновена/


Тагове: Южен поток, ЕК, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg