EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ:Подробности за 2 млрд.евро дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ:Подробности за 2 млрд.евро дълг

mail09:25 | 16.03.2016прегледи 994 коментарикоментари 0


Ден, след като световните информационни агенции като „Ройтерс" и „Блъмбърг" обявиха, че България е емитирала еврооблигации за близо 2 млрд. евро при изгодни ниски лихви, Министерството на финансите даде повече подробности в разпространеното до медиите съвместно прессъобщение с водещите мениджъри по проведената вчера емисии 7-годишни и 12-годишни облигации на международните пазари.

В документа се казва, че на 14 март, понеделник, Република България, с рейтинг Baa2/BB+/BBB- (Moody's/Standard & Poor's/Fitch, със стабилни перспективи) успешно емитира двоен транш облигации на стойност 1,994 млрд. евро. Трансакцията включва транш от 7-годишни облигации на стойност 1,144 млрд. евро и транш от 12-годишни облигации на стойност 850 млн. евро.

7-годишните облигации са на цена от 98,192 евро за 100 евро номинал, при лихвен купон от 1,875% и спред от 185 базисни пункта над осреднената цена на лихвените суапове (доходност 2,156%), докато траншът от 12-годишни облигации е пласиран при цена от 98,237 евро за 100 евро номинал при лихвен купон от 3,000% и 235 базисни пункта над осредната цена на лихвените супове (доходност 3,179%).

BNP Paribas, Citi, JP Morgan и UniCredit действаха като водещи мениджъри на сделката.

Възползвайки се от благоприятните пазарни условия в резултат на мерките за количествени улеснения, обявени след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ миналия четвъртък, водещите мениджъри и емитентът взеха решение да предприемат стратегия за бързо осъществяване на трансакцията в рамките на един ден. При отварянето на работния ден в Лондон бяха обявени първоначални ценови насоки за 7-годишния транш в размер на 205 базисни пунта над осреднените 7-годишни лихвени суапове и 245 базисни пункта над осреднените 12-годишни лихвени суапове за 12-годишните облигации.

Новите облигации предизвикаха засилен инвеститорски интерес, като комбинираният обем надвиши 2,6 млрд. евро до 11.45 часа по Гринуич. В резултат на това първоначалните ценови насоки бяха ревизирани надолу, като бяха разпространени ориентировъчни цени в размер на 195-200 базисни пункта над осреднените лихвени суапове за 7-годишните облигации и 240 базисни пункта над осреднените лихвени суапове за 12-годишните облигации. Обемът на заявките демонстрира устойчивост към ревизираните по-ниски цени и продължи да нараства до 13.30 часа по Гринуич, когато приемането на заявки беше преустановено. Окончателните спредове бяха установени на 185 базисни пункта над осреднените лихвени суапове за 7-годишните облигации и 235 базисни пункта над осреднените лихвени суапове за 12-годишните облигации.

Окончателните обеми на транша бяха определени скоро след това съответно на 1,144 млрд. евро и 850 млн. евро. Обемът и качеството на поръчките дадоха възможност на Република България да постигне максималния комбиниран обем, поставен като цел преди транзакцията.

Окончателните поръчки достигнаха 2,1 млрд. евро, заявени от 195 инвеститора за 7-годишните облигации и 1,5 млрд. евро от 155 инвеститора за 12-годишните облигации.

Регистрирано беше търсене от територията на цяла Европа, като и за двата транша водеща позиция имаха инвестиционни фондове и банките.

Трансакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на CEEMEA (Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка) за тази година до момента и първата емисия на държавен дълг в евро от обявяването на новия пакет от стимулиращи мерки на ЕЦБ от миналата седмица. Следва също така да се отбележи, че при 7-годишните облигации България регистрира най-ниския лихвен купон, постиган от държавата на международните капиталови пазари. След тази трансакция броят емитираните от Република България облигации на международните капиталови пазари достигна седем, в резултат на което беше допълнена евровата бенчмаркова крива на държавата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тагове: емитиране, МФ, дълг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg