EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ публикува данъчните закони с 20% ставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ публикува данъчните закони с 20% ставка

mail16:15 | 02.10.2023прегледи 460 коментарикоментари 0


Министерството на финансите към момента е публикувало данъчните закони с 20-процентна ставка. Това каза министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет. "Данъчните закони няма бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9 процента", изтъкна той.

Водят се разговори с представители на ресторантьорския и бранш за изсветляване, добави министър Василев. Тези разговори са в няколко посоки.

От страна на ресторантьорския бранш са дали 7-8 предложения. Чакат се обаче те бъдат изпратени в писмен вид във финансовото ведомство. Едно от тях е да се повишат минималните осигурителни прагове по професии в ресторантьорския и хотелиерския сектор, като най-ниският е да е 1000 лева, а не служителите да се осигурят на минимална работна заплата.

Другото предложение е във всяко заведение да има ПОС терминал и да бъде глобявано, ако няма накъв. Третото предложение е да не се плаща сметката, ако няма издаден фискален бон. Четвъртото предложение е да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако те нямат втора работа или други доходи, или не са учащи или студенти.

"Нека да видим как този пакет изглежда. Ще го сметнем. Ще видим какви са приходите в бюджета от тези изсветляващи мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава може да имаме разговор затова дали ставката да остане на 9 процента трайно с това изсветляване", каза Асен Василев.

Към момента няма постъпили такива предложения, затова мнението на Министерството на финансите е, че ставката за момента трябва да остане на 20 процента, посочи министърът на финансите Асен Василев.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg