EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ променя наредба за фискални устройства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ променя наредба за фискални устройства

mail14:06 | 12.06.2017прегледи 777 коментарикоментари 0


Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства е предложено да бъде изменена от Министерство на финансите.

Сред мотивите към проекта на Наредбата са, че в хода на извършвани проверки на обекти за продажби на течни горива се установяват извършвани продажби без да се отчитат чрез електронните системи с фискалната памет. Освен това са констатирани множество случаи на прекъсване на връзките/комуникациите между основните елементи на системата, вследствие на което са проточвани и продавани количества горива, които са неотчетени към системата на НАП. Основен мотив за предлаганите изменения и допълнения в проекта на нормативен акт е борба с укриването на приходи от продажби на течни горива в търговските обекти, респективно предотвратяване на злоупотребите с ДДС. Благодарение на новите изменения, се очаква приходите в бюджета от ДДС върху продажбите на горива да се увеличат с около 117 млн. лева годишно.

Целта на промените е по нормативен път да се препятстват възникналите ситуации за манипулиране на електронните системи с фискална памет чрез прекъсване на работата на отделните модули на системата, за да не се допусне нерегламентирано използването на технически средства, позволяващи неотчитане на реално извършените продажби.

Въвеждат се нови специфични изисквания към работата на фискалните устройства, съгласно които при прекъсване на връзката/комуникацията между отделните компоненти работата на системата ще се блокира, т.е. ако връзката на бензиностанцията с НАП бъде прекъсната, тя няма да може да работи.

Новите изисквания ще влязат в едногодишен срок от приемането на Наредбата. По предварителни данни разходите възлизат на около 500 лева на търговски обект или 1 750 000 лева при регистрирани към настоящия момент 3500 търговски обекта с фискални устройства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg