EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ продаде ДЦК за 1.23 млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ продаде ДЦК за 1.23 млрд.лв.

mail07:10 | 02.07.2014прегледи 826 коментарикоментари 0


Министерството на финансите проведе на 30 юни 2014 г. извънреден аукцион за продажба на краткосрочни държавни ценни книжа (ДЦК). На проведения аукцион бяха пласирани 5-месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв., при средна доходност до падежа от 0,83%.
В аукциона взеха участие квалифицираните участници в операциите на МФ в лицето на банките-първични дилъри на ДЦК, като подадоха заявки от свое име и от името на свои клиенти, надхвърлящи предложения обем от 1,5 млрд. лева. От одобреното от МФ количество, всички банки придобиха 89,7%. Чрез банките-първични дилъри, в аукциона участваха и широк кръг от институционални инвеститори - пенсионноосигурителни и застрахователни дружества, както и гаранционни фондове, създадени по реда на специални закони, които придобиха 10,3% от номиналната стойност.

Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки, отбелязва МФ. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.

Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата. В подкрепа на казаното още в рамките на същия ден - 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България, добавя още МФ.

 


Тагове: ДЦК, МФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg