EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МФ предлага мерки срещу ДДС измами

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ предлага мерки срещу ДДС измами

mail07:15 | 08.11.2018прегледи 603 коментарикоментари 0


Министерство на финансите предлага за обществено обсъждане поправки в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. Една от поправките предвижда  промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, които да намалят измамите с ДДС. Въвежда се предварително деклариране на всички данни за превозите на стоки през територията на България

Предлага се освен рискови стоки НАП да контролира и рискови лица, за да се пресекат измамите с ДДС. Оценката на риска ще зависи не само от вида на стоките, а и от поведението на лицата, които ги произвеждат или превозват.

Нова поправка предвижда въвеждане на предварително деклариране на всички данни за превозите на стоки през наша територия - както предназначените за държави от ЕС, така и за трети страни.

Всеки, който изнася стока, трябва да обяви пълните данни за получателя. Декларирането ще става по електронен път, като НАП ще дава уникален номер за всеки отделен превоз на стока. Така ще може да се проследи нейният път от доставчика до крайния получател.

Идеята е тези нови правила да се прилагат само към превози на стоки с висок фискален риск, ако са извършвани с транспортни средства над 3,5 тона, движещи се по пътната мрежа на територията на страната.

Освободени от задължението да обявяват предварително какво и колко ще превозват са стоки с висок фискален риск с тегло до 300 кг и на стойност до 3000 лв. без данък върху ДДС.

При неспазване на реда за предварително деклариране на данни за превоз на стока или при несъответствие между предварително декларирано и установените при проверката вид и/или количество на стоката се предвижда тя да бъде запорирана, а ако се докаже умисъл - конфискувана в полза на държавата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099