EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ пласира бенчмаркова облигация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ пласира бенчмаркова облигация

mail10:20 | 10.01.2012прегледи 740 коментарикоментари 0


Вчера Министерството на финансите проведе първия за 2012 г. аукцион за продажба на ДЦК, като пусна в обращение нова емисия с оригинален матуритет 10,5 години. Облигацията е приорититетна, тъй като през 2012 г. ще се използва от Европейската централна банка като база за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване, който е критерий от Маастрихт.
Доходността по дългосрочните ДЦК на България остана стабилна в условията на ескалираща несигурност на дълговите пазари в Европа и на фона на нарастващите цени на финансиране на редица държави в ЕС. Постигнатата среднопретеглена доходност на проведения аукцион е 5,35% и е понижение спрямо постигнатата доходност на първия за миналата година аукцион за продажба на държавни облигации със същия матуритет - през януари 2011 г. среднопретеглената доходност бе 5,49 на сто. При предложено за продажба количество ДЦК от 50 млн. лв. общата номинална стойност на постъпилите поръчки от първичните дилъри достигна 136,3 млн. лв., като коефициентът на покритие е 2,73. Традиционно за дългосрочния матуритетен сегмент беше отчетен повишен интерес от широк кръг инвеститори, в т.ч. банки и институционални инвеститори. С най-голям дял придобити ДЦК на аукциона са пенсионните фондове (49%), банките (35%), застрахователните дружества (10%), а 6 на сто са придобити от други инвеститори.
Резултатите от първия за тази емисионна година аукцион за продажба на ДЦК потвърждават статута на България като бюджетно дисциплиниран и нискорисков емитент на държавен дълг. Устойчивите положителни тенденции при управлението на държавния дълг позволяват финансиране на оптимална за емитента цена, което допринася за намаляване на разходите по обслужване на държавния дълг. В дългосрочен аспект тези тенденции са предпоставка и за запазване на ниската данъчна тежест в страната.
 


Тагове: МФ, облигация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg