EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ няма да емитира дълг самоцелно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ няма да емитира дълг самоцелно

mail16:30 | 21.12.2011прегледи 396 коментарикоментари 0


През 2011 г. намаля доходността по държавните ценни книжа (ДЦК) по цялата матуритетна крива, а по 10,5-годишните книжа бе достигнато рекордно ниско ниво. Това е гаранция за стабилността на държавните финанси, отчете заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, която се срещна с изпълнителните директори на банките-първични дилъри на ДЦК. Министерството на финансите ще продължи и през 2012 г. с активната си политика по управление на дълга, която през тази година даде гаранции за предвидимост както от гледна точка на бюджета, така и за инвеститорите на пазара на държавен дълг. Тази политика ще продължи и МФ ще предостави широка гама инструменти на инвеститорите през 2012 година. Правителството няма да емитира дълг самоцелно, а предсказуемо и балансирано, категорична бе зам.-министър Пенчева.

За пръв път през тази година бяха използвани иновативни инструменти за управление на държавния дълг като операции по обратно изкупуване и замяна на ДЦК. Бяха емитирани и краткосрочни книжа, припомни Боряна Пенчева.

Министерството на финансите одобри всички кандидати, подали заявление за първични дилъри на ДЦК. Комисията за избор на първични дилъри, сформирана със заповед на министъра на финансите и председателствана от зам.-министър Пенчева, установи, че кандидатите отговарят на Указанията относно отчитането на Критериите за избор на първични дилъри, публикувани от МФ. Между 13 и 16 декември документи подадоха „Алианц Банк България" АД; „Банка ДСК" ЕАД; „Корпоративна търговска банка" АД; „Обединена Българска Банка" АД; „Общинска банка" АД; „Първа инвестиционна банка" АД; „Райфайзенбанк България" ЕАД; „СиБанк" АД; „Сосиете Женерал Експресбанк" АД; „Ситибанк Н.А." - Клон София; „Уникредит Булбанк" АД; „Централна Кооперативна Банка" АД и „Юробанк И Еф Джи България" АД.

Зам.-министър Боряна Пенчева връчи от името на вицепремиера Симеон Дянков почетни грамоти на първичните дилъри с най-голям дял на закупените през 2011 г. държавни ценни книжа. Това са „Сосиете Женерал Експресбанк" АД и „Уникредит Булбанк" АД.

 


Тагове: МФ, дълг, облигации
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg