EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

МФ: Не харчим от Сребърния фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ: Не харчим от Сребърния фонд

mail15:10 | 06.06.2023прегледи 532 коментарикоментари 0


Министерството на финансите стриктно спазва законово определените ограничители при управлението на средствата в Единната сметка, съгласно §15 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за прилагане на разпоредбите на ЗДБРБ за 2022 г., ЗБДОО 2022, ЗБНЗОК за 2022 г. (т.нар. удължителен закон). Това е видно от публично достъпните данни на Управление „Емисионно“ на БНБ, както и от публикуваните статистически данни за размера на фискалния резерв на интернет страницата на Министерството на финансите, съобщават от ведомството.

В таблицата по-долу МФ представя статистически данни за наличностите на правителството от седмичните баланси на Управление „Емисионно“ на БНБ (задължения към правителството и бюджетни организации от пасива на баланса) и размера на „условно блокираните“ средства съгласно разпоредбата на §15 от ПЗР на удължителния закон (Ограничител по §15 от ПЗР на удължителния закон).

В последната колона са показани наличните средства за плащания по сметки в БНБ при приспадане на „условно блокираните“ средства в §15 от ПЗР на удължителния закон:

 

   Данните показват, че за нито един период през месеците март и април наличностите на правителството не са по-ниски от законово определения ограничител, което означава, че средства на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средствата по програми и проекти на ЕС са налични в пълен размер за всеки от посочените периоди. Това означава, че не само наличностите на Сребърния фонд, които за посочените периоди са в размер на малко над 3,7 млрд. лв., са налице в пълен размер, но е спазен и ограничителят по отношение на средствата по програми и проекти на ЕС, коментират още от МФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg