EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ: Модерен закон за хазарта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ: Модерен закон за хазарта

mail13:30 | 16.03.2012прегледи 612 коментарикоментари 0


Модерен, съответстващ на всички европейски практики- така зам.-министърът на финансите Владислав Горанов определи Закона за хазарта, приет на второ четене в Народното събрание. На сайта си Министерството на финансите публикува интервю на Горанов за Агенция „Фокус", в което той коментира този въпрос. В момента от България изтичат пари за участие в незаконен он-лайн хазарт, сега тези изтичащи пари ще остават в България, заяви зам.-министърът. Има 18 месеца общо от обнародването на закона за привеждане на игралните зали и съоръжения в съответствие с новите изисквания на закона. Според министър Горанов като най-голям пробив се смята записаното в закона, че голяма степен от постъпленията от он-лайн хазарта ще се насочват към финансирането на спорта в България.

Народното събрание прие на второ четене Закона за хазарта. Какви са очакванията от действието му?

Владислав Горанов: Модерен закон, съответстващ на всички европейски практики в това отношение, които сме проучили внимателно. Приемането му се забави относително, тъй като имаше доста сложни процедури по съгласуване с другите държави-членки, но на практика с него он-лайн хазартът в България се регламентира правно. Откакто е приет Закон за хазарта от 1999 година, това е най-значимата мярка в тази посока. Очаква се, че ще регламентира он-лайн хазарта, ще внесе допълнителни приходи за бюджета и ще даде възможност тези допълнителни средства да се насочат най-вече към финансирането на спорта. За нас това е голям пробив след толкова години нерегламентиране на темата с он-лайн хазарта в България.

Стана дума в парламента, че изчислявате приходите на над 100 милиона лева годишно. Това означава ли, че досега тези пари са били загубени?

Владислав Горанов: На практика в България легален и контролиран от държавата он-лайн хазарт няма. Всички он-лайн залагания, които в момента съществуват към различни чужди сайтове, са извън обхвата на каквото и да било данъчно регулиране. От България в момента изтичат пари за участие в незаконен он-лайн хазарт. Тези изтичащи досега пари ще остават в България. От една страна печалбите, които се генерират, ще остават на територията на Република България, от друга страна данъкът, който се плаща, ще е в полза на българския бюджет и ще се използва приоритетно за финансиране например на спорта.

Има ли други промени, принципни положения, които са по-малко известни?

Владислав Горанов: Най-голямата тема, разбира се, е он-лайн хазартът. Има и промени, свързани с увеличаване на изискванията към организаторите на хазартни игри, най-вече по отношение на броя на игралните места в игралните зали в зависимост от големината на населеното място. Разбира се, има и година и половина от влизането в сила на закона, докато организаторите на хазартни игри приведат игралните зали и казината в съответствие с новите, завишени изисквания на закона. 15-месечен срок се дава на действащите организатори на хазартни игри да приведат залите и съоръженията си в съответствие с новите завишени изисквания на закона. Има 18 месеца общо от обнародването на закона за привеждане на игралните зали и съоръжения в съответствие с новите изисквания на закона.

 

При подготовката на закона имаше ли отзиви от страна на хазартния бизнес, предложения, настроения за или против?

Владислав Горанов: Всички бяха за регламентирането на он-лайн хазарта. Разбира се, имаше различни мнения. Над година и половина законът се съгласуваше на различни нива - с държавите-членки, с организациите на хазартните оператори. По повечето теми се постигна консенсус, така че общо взето смятаме, че това е един много добър закон, който ще даде нови възможности и ще вкара ред в хазарта в България като цяло. Има интерес от големи външни оператори, които искат да дойдат в България, да спонсорират спортни клубове и да организират он-лайн хазарт. Досега този бизнес не е бил предмет на регулация и се запълва една голяма празнота, която съществува в регулирането на хазарта въобще.

Защо събраните пари ще бъдат насочвани към детско-юношеския спорт?

Владислав Горанов: Хубаво е един порок, една склонност на хората да играя хазарт, да се използва за нещо добро, за стимулиране на спорта и здравето на децата. И сега до голяма степен е така, тъй като държавният хазартен оператор - Българският спортен тотализатор, генерира средства, които отиват за спорт. В закона има запис, че корпоративният данък, платен от спортния тотализатор, се планира по бюджета на Министерството на физическото възпитание и спорта. Общо взето и досега до голяма степен всички постъпления от хазарт са насочвани към спорта, считаме, че това е целесъобразно.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163