EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ и НАП предлагат промени за ДОПК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ и НАП предлагат промени за ДОПК

mail12:15 | 11.02.2014прегледи 1035 коментарикоментари 0


Министерството на финансите и НАП ще предложат промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд, съобщи Людмила Петкова, заместник-министър на финансите след среща с представители на работодателски и синдикални организации в МФ. С решение на КС от 4 февруари са обявени за противоконституционни решенията за промяна на разпоредбата на чл. 169, ал. 4 и за отмяна на разпоредбата на чл. 179, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Измененията са направени от 41-то Народно събрание в края на 2012 година.

Първият вариант, подготвен от МФ, е замяна на единната сметка с четири отделни сметки - за данъци, за задължителни осигурителни вноски, за здравни осигурителни вноски или за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Вторият вариант е да има една сметка с четири кода за плащане. Българската стопанска камара вече се е съгласила с първия вариант - с четири отделни сметки. МФ определя този вариант за по-лесен и с по-малка административна тежест за бизнеса.

Министерството на финансите е подготвило и в момента съгласува промени в член 169, алинея 4 и член 179, алинея 1 от ДОПК. С тях данъчната администрация ще съобрази работата си с решение на Конституционния съд. Промените в кодекса ще бъдат внесени до ден - два в Народното събрание. С тях се дава се право длъжниците да избират кои задължения погасяват, но само преди започване на принудително изпълнение. Тоест, длъжникът казва кое задължение погасява - за данъци, за задължителни осигурителни вноски, за здравни осигурителни вноски или за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Това ще става по ред, формат и начин, определен със заповед на министъра на финансите. Предвижда се тази заповед да бъде публикувана на страницата на МФ и на НАП. Второто основно нещо в промените на кодекса е въвеждане на преходен период, в който лицата, внесли суми без да уточняват кои задължения плащат, да могат да посочват кои сметки погасяват. Министър Петкова беше категорична, че с промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс няма да има проблеми с плащанията и с трансфера на пари към НЗОК и НОИ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg