EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ: 1.8% ръст на БВП за 2013

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ: 1.8% ръст на БВП за 2013

mail14:15 | 13.08.2012прегледи 684 коментарикоментари 0


Планираният ръст на Брутния вътрешен продукт за 2013 година е около 1,8%, каза днес във Варна финансовият министър Симеон Дянков. Той подчерта, че въпреки всички мрачни прогнози планът от 1,4% ръст на БВП за настоящия бюджет се изпълнява. Над половината от страните в ЕС са в рецесия, но България не е сред тях, посочи вицепремиерът. Той уточни, че за 2013 година не се предвижда увеличение на акцизите, никакви промени не са планирани и за данъците. Дянков допълни, че в най-скоро време ще има добри новини за пенсиите. Три години водихме много силна бюджетна дисциплина, вече идва времето за увеличаване на доходите, посочи вицепремиерът. По думите му все още не е взето решение дали процентът за повишаване на пенсиите да е еднакъв за всички или да се реализира прогресивно увеличаване - за по-бедните процентът да е по-висок процент. Законово това може да стане, има начини и точно това ще предложим, коментира вицепремиерът.
Дянков припомни, че от първи август са вдигнати заплатите в министерствата. По думите му другата седмица вече ще има пълна информация за увеличението и той смята да го направи публично достояние. Началниците отдели, директорите, по новото разписание получават между 1300 до 1700 лева, заплатите не са малки и затова трябва обществото да знае, посочи министърът. Той допълни, че до края на октомври увеличението на възнагражденията трябва да стане факт и при второстепенните бюджетни разпоредители. Процентът на повишение все още не е ясен, но целта ще бъде в системите, където заплатите са изоставали, да е по-висок. Дянков коментира още, че не се планира увеличение на майчинските.
През последните три месеца има увеличение на потреблението, допълни вицепремиерът. Според него за юни и юли то е около 7% спрямо предишните месеци. В сравнение със същия период на миналата година ръстът е около 6 процента. Вдигането на доходите, особено на пенсионерите, ще има положителен ефект върху потреблението, коментира Дянков. Той посочи, че от юли 2009 година досега средната инфлация в страната е 7,3%, а инфлацията на т.нар. малка потребителска кошница е около 7,6%. Пенсиите ще бъдат вдигнати с повече и от малката, и от голямата инфлационна кошница и всъщност хората ще се по-добре с парите в сравнение с юли 2009 година, каза министърът. Вдигането на краткосрочния рейтинг на страната помага и международните инвеститори все повече ни забелязват, допълни вицепремиерът. Той съобщи, че към края на годината две големи световни компании ще заявят намерения да преместят цялото си производство у нас./БТА
 


Тагове: МФ, БВП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045