EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Муравей Радев: Фискалният борд е необходим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Муравей Радев: Фискалният борд е необходим

mail17:00 | 22.02.2011прегледи 1467 коментарикоментари 0


Идеята за фискален борд в едно по-отдалечено време назад или в бъдеще напред би била наистина екзотична. Но в условията на криза, в условията на това, което не само се случва в България, а около нас и в целия Европейски съюз, тя е повече от необходима да се направи, заяви бившият финансов министър в правителството на Иван Костов/1997-2001г./ Муравей Радев.
"Особено, когато самият кабинет не дава достатъчно ясна гаранция, за спазване на определени фискални ограничения. Когато отделни представители на този кабинет говорят разнопосочно по тези параметри по средата на бюджетната година. Тогава и аз се присъединявам към онези, които казват, че трябва да има такъв фискален борд", категоричен е той.
"Не трябва да забравяме, че Европейският съюз е една доброволна общност от държави, които до голяма степен са уеднаквили своите основни принципи за обществено и икономическо развитие. Те доброволно са приели да спазват определени ограничения, тавани, нормативи, принципи. В това число и в основните макроикономически параметри на своите държави", припомни Радев. Когато някоя държава системно се отклонява от тези параметри, тя естествено създава системен риск за самата държава, но и системен риск за цялата европейска общност. Радев смята, че ЕС като общност на доброволно присъединили се държави, трябва да направи следните неща. На първо място е проблемът, който в момента съществува, свързан с информацията. "Информация навременна, информация актуална, надеждна и в реално време", подчерта той. Според него в тази област има още какво да се подобрява най-вече в посока анализ на бюджетите на държавите една година, след като бюджетната година вече е приключила. Второто, което трябва да се направи, система от мерки за влияние. "Контрол и влияние, намеса на ЕС във вземането на решенията и създаването на бюджетите на тези държави, които трайно се отклоняват от предварително приетите параметри", отбеляза Радев. Такава система за контрол и намеса засега не съществува унифицирана. "Този набор от мерки могат да бъдат както финансови, така и юридически. Като минем през това, което се обсъжда за гаранционните депозити с или без лихви и стигнем до юридическите възможности за ограничаване на правото на глас на някои системно отклоняващи се от тези параметри държави. Може би до крайното решение наистина – временното замразяване на членството на тези държави, които създават системен риск за цялата европейска общност", предлага той. Третият кръг от принципни въпроси трябва да включва автоматизъм на санкцията. "Определено нарушения свързано с точно определена количествена и във времето определена санкция. Така че да не може санкциите да бъдат субективни – за едни - едни, за други - други. Автоматизъм на едното и другото", добави Радев.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg