EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Муравей Радев: Бюджет 2012 изглежда много добре, но

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Муравей Радев: Бюджет 2012 изглежда много добре, но

mail11:00 | 28.10.2011прегледи 789 коментарикоментари 0


Макрорамката на бюджет 2012 изглежда много добре на фона на световната и европейска криза и като сравнение с останалите държави от Европейския съюз, но липсват реформите. Това каза за Агенция „Фокус” Муравей Радев, бивш финансов министър.
По думите му - положително е, че бюджетът за следващата година запазва макроикономическата стабилност на България и водещото й положение сред останалите държави в Европейския съюз. Бюджетната система обаче няма да се самореформира, ако това не бъде направено насилствено и отвън, от самото правителство.
Липсата на реформи крие сериозен риск за финансовото здраве на България, особено, ако ни застигне една втора вълна на кризата в Европа, която се чувства доста осезаемо напоследък. Ако дойде тази втора вълна и ние я посрещнем с тежки, нереформирани бюджетни системи, нищо добро не ни очаква. Да даваш пари или не, не е реформа. Липсват реформите в държавната администрация, в основните големи бюджетни сфери като здравеопазване, образование, социална сфера, не се направиха и тази година, каза той.
Според Муравей Радев – заложеният дефицит от 1.35 % на фона на 5-10 % на някои европейски държави, е сериозно постижение.
Той обаче посочи, че важна част преди приемането на бюджета, са промените в данъчните закони.
Прогнозите за изпълнението са малко отдалечени във времето, защото се базират на отчета за полугодието към края на месец юли. Прогнозирано е как следващото полугодие ще се развие до края на тази година. Това крие известен риск, защото когато е правен този анализ, все още се очакваше по-голям растеж, както в Европа, така и в България. Прогнозите за второто полугодие са по-сериозно намаление на икономическата активност и в Европа, и в България. Възможно е донякъде да бъдем подведени от очакваното изпълнение на бюджета за тази година, каза той.
 


Тагове: бюджет, мнения
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg