EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мундиалът ще ускори ръста на Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мундиалът ще ускори ръста на Русия

mail10:35 | 26.04.2018прегледи 1643 коментарикоментари 0


По 150-220 милион рубли ежегодно в продължение на следващите пет години ще добавя Световното първенство по футбол, което ще се проведе от 14 юни до 15 юли тази година в Русия, обяви организационният комитет на турнира, цитиран от "Ройтерс".

"Дългосрочният ефект от шампионата може да бъде и по-голям от прогнозните данни, ако се реализират комплекс от събития не само по време на подготовката и провеждането на самия турнир, но и след това", уточняват организаторите в разпространено до медиите съобщение.

Според последната прогноза на Централната банка на Русия за БВП в номинално изражение за 2018 г. сумата е 97,462 трилиона рубли (около 1,293 трлн. евро) или първенството ще добави към ръста на икономиката между 0,15 и 0,22 процентни пункта. Министерството на икономическото развитие на Руската федерация очаква нарастване на БВП през 2018 и 2019 г. съответно с 2,1 и 2,2 процента.

Икономическият институт Гайдър пък оцени неотдавна, че Световното първенство по футбол ще добави 0,2 проценти пункта към ръста на БВП на Русия в годишно изражение още през второто и третото тримесечие на настоящата 2018 година. Допълнителен стимул за икономическия ръст може да дойде от развитието на туризма и ефекта от направените инвестиции за провеждане на шампионата.

Благодарение на подготовката на първенството БВП на Русия се е увеличил с 867 млн. рубли (над 11,507 млн. евро) от 2013 до 2018 година, уточнява организационният комитет.

От Централната банка на Русия отбелязват, че положително влияние върху икономиката ще окажат увеличеният брой работни места и нарасналото търсене на потребителски стоки и услуги.

Анализатори обаче предупреждават, че позитивният ефект за икономиката може да спадне, тъй като организационният комитет призова руските предприятия в градовете където ще има стадиони за шампионата, да спрат работа в дните, когато ще се играят мачовете.

По-късно вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович заяви, че не очаква съществено влияние на Световното първенство върху инфлацията в страната. Той допълни обаче, че ако не е била подготовката за провеждане на първенството, нямало да се наблюдава сегашния икономически растеж в Русия.


Тагове: мундиал, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg