EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Музикантите от Виенската филхармония с еднакви костюми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Музикантите от Виенската филхармония с еднакви костюми

mail15:55 | 27.12.2010прегледи 1318 коментарикоментари 0


По време на новогодишния концерт в Златната зала на Виенската филхармония ще бъдат представени за първи път новите дрехи на музикантките. Досега дамите от оркестъра, четири на брой, винаги са били в черно, но за разлика от мъжете те не са имали «работна униформа». А на 1 януари публиката в над 70 страни ще види новите дамски костюми: панталони на тънко райе в сиво и черно, бяла риза, сиво късо елече и черно сако. Зад обикновеното на пръв поглед облекло се крият усилията на класа по мода във Виенския университет за приложно изкуство. Ръководителят на класа, дизайнерът Херман Франкхаузер, обявява преди известно време конкурс за изработката на концертно облекло за Виенската фиблхармония. Победител става младият дизайнер Маркус Биндер с модел в стил «Марлене Дитрих». Маркус Биндер е вдъхновен от непреходността на класическия стил на филмовата легенда, който остава актуален и днес.
Не е известно дали музикантките ще се чувстват удобно в новите си дрехи. Българката Албена Данаилова, която е концертмайстор на Виенската филхармония, цени най-вече удобството на новите тоалети. «За определени движения по време на изпълнения е нужна известна свобода» - обяснява позицията си Данаилова. Със сигурност на дамите ще им трябва време, за да свикнат с мисълта, че всички са облечени еднакво, но това е само първата стъпка към новия гардероб на световноизвестния оркестър. Догодина и мъжката част ще получи новата си «униформа».

Приказни кулиси и костюми и за балета на Виенската Щатсопер

За първи път танцовият съпровод на Новогодишния концерт във Виена ще се излъчва от виенския дворец Лаудон. Хореографията е дело на звездата на балета на парижката опера Жан-Гийом Барт. Това е неговият дебют като хореограф. Солисти на тазгодишния концерт са руската балерина Мария Яковлева и албанският танцьор Ено Печи. Сред танцьорите е и българката Анита Манолова, която от този сезон е член на балета на виенската Щатсопер.
За пети път приказните костюми на танцьорите са дело на дизайнера Йохан Енгелс. Пищните костюми, вдъхновени от традиционните виенски балове в Щатсопер, ще привлекат погледите на многомилионната телевизионна публика и ще пресъздадат атмосферата на виенския валс, характерна за времето на династията на Щраус.
Източник: КомПРес София - Бюро за връзки с Община Виена
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3887