EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Музеят на открито - Ларгото ще е завършен през есента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Музеят на открито - Ларгото ще е завършен през есента

mail06:10 | 17.07.2015прегледи 2254 коментарикоментари 0


Проектът за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" се изпълнява в срок и в късната есен ще бъде завършен, стана ясно след проверка на дейностите, извършвани в Ларгото от министри и кмета на София. Това съобщава МК.
След повече от две години застой, по този уникален обект вече се работи всеки ден и много скоро в центъра на София ще имаме един великолепен музей на открито, изграждането на който се финансира по ОП "Регионално развитие", отбеляза министър Вежди Рашидов. По негови думи сериозна трудност е представлявало премахването на бетона, така че да се предпази сградата на ЦУМ. В момента се сваля мозайката, тя ще се почисти, реставрира и ще бъде върната на мястото си, успоредно с това се извършват и консервационни процеси, възстановяват се пътеките, камъните от автентичната настилка, допълни Рашидов.

Министър Лиляна Павлова припомни, че инвестицията на обекта е от 15,5 млн. лв. по ОП "Регионално развитие". Програмата приключва през тази година и за нас беше много важно срокът задължително да бъде спазен, защото иначе средствата ще останат за сметка на изпълнителя или възложителя, отбеляза министър Павлова. Тя припомни, че дълго време археологическите находки до метростанцията са били буквално изоставени и са стояли потънали във вода и тиня от дъждовете, като същевременно не скри радостта си, че по обекта сега така усилено се работи.
Цялостната реконструкция на Ларгото предвижда да бъдат експонирани и консервирани разкритите археологически находки при строежа на метростанцията до ЦУМ. Заключителният етап на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" предвижда благоустрояването на зоната на площад "Независимост" и на зоната под бул. "Мария Луиза" с обща площ 8000 кв. м.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg