EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МУ Варна прави център за стволови клетки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МУ Варна прави център за стволови клетки

mail15:05 | 23.10.2019прегледи 642 коментарикоментари 0


Аналитичен център по биология на стволовите клетки ще бъде изграден в Медицинския университет /МУ/ във Варна, съобщи проф. Антон Тончев, ръководител на Научно-изследователския институт към висшето учебно заведение. Проектът е на стойност 2,5 милиона евро, които осигурява Европейската комисия.
Медицинският университет във Варна е първата българска институция, която успя да се пребори с над 100 конкуренти и да спечели конкурса "Ръководител на Европейското научно пространство", допълни Тончев. Той уточни, че с този проект ще бъде допълнен и надграден потенциалът на учебното заведение в областта на регенерацията.
Ръководителят на проекта ще бъде избран чрез международен конкурс до май 2020 г. Той ще изгради екип от 6 души, чиято работа ще бъде финансирана с евросредствата. Крайната цел е след 5 години МУ-Варна да разполага с подготвени млади учени, както и да се разшири обемът и видът на трансплантациите на стволови клетки у нас, допълни Тончев.
В научно-изследователския институт на университета вече работят 3 екипа, чиито занимания са в сферата на стволовите клетки. Над 100 са трансплантациите на костно-мозъчни стволови клетки, извършени от екипа на на проф. Игор Резник. Правят се и клинични изпитания за използването им при автоимунни болести като множествената склероза.
140 души с увреждания на роговицата на очите са прогледнали след присаждане на собствени или от донор лимбални стволови клетки от екипа на зам.-ректора на МУ-Варна проф.Христина Групчева. Третият екип начело с проф.Тончев е пионер в страната в изследването на стволовите клетки в мозъка. Самият той посочи, че изпитанията още са на експериментално ниво, но потенциалът е огромен, тъй като се засяга широк кръг от неврологични и психиатрични болести.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg