EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МТСП: 50 хил. ще бъдат наети през 2010 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МТСП: 50 хил. ще бъдат наети през 2010 г.

mail16:54 | 25.02.2010прегледи 843 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Най-малко за 50 хиляди незаети ще бъде осигурена работа до една година, благодарение на средствата от държавния бюджет и оперативните програми за развитие на човешките ресурси. Това каза днес Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, след среща с Международната организация на труда /МОТ/.
„Икономическото съвземане не е реално, тъй като все още има много хора, които губят работата си”, заяви Кари Тапиола, изп. д-р на  МОТ. „Съгласихме се, че България може да бъде поставена във фокуса на дейността на международното бюро по труда. Основна цел на МОТ е да намалява времето между икономическия растеж и възстановяването на трудовия пазар”, допълни г-н Тапиола. По думите му, първата задача на организацията ще бъде изпращане на мисия, която да подпомогне прегледа на антикризисните мерки в България, след което да се реши на кои от тях да се отдаде най-голямо значение. Излизане от кризата не може да съществува, ако все още много служители биват освобождавани, подчерта изпълнителният директор на МОТ.   
От социалното министерство ще разчитат на експертния опит на международната организация по отношение на вземане на важни решения за регламентиране дейността на агенциите за временна заетост, както и усвояване на най-добрите практики в социалното осигуряване. „Тези консултации ще дадат увереност на правителството и социалните партньори в преговорите с работодателските организации и синдикатите, чиято цел е договаряне на най-добри условия в социално-икономическата сфера”, каза Тотю Младенов.
Синдикалните организации изразиха задоволство от проведените срещи с МОТ. Те разчитат, че благодарение на намесата на МОТ, в България ще се гарантира възстановяване на заетостта и то с по-добри условия на труд.
МОТ е една от най-старите организации в семейството на обединените нации. Миналата година международната организация на труда празнува своята деведесет годишнина. В състава й влизат представители на правителства, работодатели и синдикати.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg