EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

М.Стоянова: Ръст от 1.2 % - добра новина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

М.Стоянова: Ръст от 1.2 % - добра новина

mail17:40 | 09.12.2011прегледи 477 коментарикоментари 0


"Ако растежът е 1.2 %, това дори е добра новина. Говорихме, че приходите в бюджета са разчетени на доста нисък растеж – 1%, така че не смятам, че това би довело до корекции в бюджета.", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
При друг сценарий, не дай боже, за още по-нисък растеж или дори нулев, тогава, може би, нещата биха се усложнили, коментира тя. Но в бюджета има и други буфери, които могат да поемат евентуална кризисна ситуация, презастрахова се Стоянова. Но, надяваме се, че тя няма да се случи и разчитаме на добри новини от Брюксел за стабилизиране на еврото, добави тя.
"Бюджет 2012 – а е единственият възможен бюджет, колкото и всички да са недоволни от разходната му част. Ситуацията е сложна и продължава да се усложнява и ако България успее с този бюджет да мине през кризата, която ни очаква – стабилна, както сме били досега, сме изпълнили своята задача", каза Менда Стоянова. Независимо от критиките, от острите, дори груби думи, начинът, по който дори мина дебатът в пленарна зала, показва, че и самата опозиция осъзнава, че няма много други възможности, освен тези, които са разписани в бюджета, заяви още Менда Стоянова.
Набелязаното от нас е само първата част от реформата в пенсионната система, подчерта народният представител. Тя трябва да продължи и нашият социален министър ще има още много да убеждава не за това, което гласувахме, а за това, което предстои и трябва да гласуваме, за да продължи реформата, съобщи Менда Стоянова.
Премиерът и финансовият министър са в Брюксел. Не случайно България влезе в Пакта Евро плюс, напомни председателят на бюджетната комисия. Ние сме там, за да можем да участваме в този дебат и да можем до известна степен да защитим и нашата позиция на малка страна, която макар и стабилна, страда от нестабилността на големите европейски икономики, подчерта Стоянова. "Всички свързвате Евро плюс с някакви милиарди и със стабилизационния механизъм, но това са различни неща. Евро плюс е един политически формат, в който се обсъжда бъдещето, обсъждат се мерките. А конкретните мерки, включително и стабилизационният механизъм се вземат по друг начин, по реда на регламенти и директиви. А самият стабилизационен механизъм вече е факт, а България не участва в него, защото не е в еврозоната", каза тя. За това дали има опасност България да бъде допълнително натоварена с плащания за другите страни, които са пред фалит, Менда Стоянова заяви, че докато страната ни не е реално в еврозоната, няма да понася преки финансови тежести. /БГНЕС

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166