EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС:Подготвя се становище за "Северен поток" 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС:Подготвя се становище за "Северен поток" 2

mail18:05 | 10.12.2015прегледи 1069 коментарикоментари 0


Съветът за енергийна сигурност към Министерския съвет обсъди актуалното състояние на проектите за интерконекторни газови връзки,  либерализацията на газовия сектор и на електроенергийния пазар.

Предстои да стартира работа в тестови режим „Българската независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ). Участниците в Съвета се обединиха около необходимостта процесът по въвеждане на либерализацията по отношение на битовите потребители да се проведе плавно, постепенно и след отоплителния сезон. По информация на Министерството на енергетиката се предвижда преходен период в следващите 4 до 6 месеца, в които потребителите да имат възможност да се ориентират в новата ситуация, да се информират за електроенергийния пазар и какви са стъпките, за да изберат своя доставчик.

Съветът за енергийна сигурност взе решение в максимално кратки срокове България да изрази своето отношение към проекта „Северен поток 2“. Правителството ще разгледа съвместно предложение на Министерството на енергетиката и Министерството на външните работи за национална позиция по проекта, която ще бъде одобрена и от Съвета за европейски въпроси към кабинета.

Обсъдени бяха и предприетите мерки за гарантиране сигурността на доставките на природен газ за България. По данни на енергийното министерство спирането на доставки за Украйна не се отразява към момента на доставките и транзита през страната ни. 

В резултат на правителственото посещение в Китай от края на месец ноември и заявения интерес за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика с конкретни инвестиционни намерения в 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, в средата на месец декември България ще бъде домакин на делегация с представители на потенциалния инвеститор. Позицията на България по отношение на инвестиционните намерения е, че държавата разглежда проекта за сътрудничество като пазарен и не предвижда държавно участие и ангажименти за изкупуване на енергията.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg