EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МСП – основа на трудовата заетост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МСП – основа на трудовата заетост

mail15:50 | 16.01.2012прегледи 442 коментарикоментари 0


Проучване в малките и средни предприятия в ЕС показва, че те са открили 85 % от нетния брой на новите работни места, създадени между 2002 г. и 2010 г., съобщи Европейската комисия, информира БТА. През този период нетната заетост в стопанската дейност на ЕС се е увеличила със средно 1,1 милиона нови работни места годишно. Прирастът на заетостта в малките и средните предприятия е 1 % годишно и е по-висок от този в големите предприятия (0,5 %). Единственото изключение е секторът на търговията, в който заетостта в малките и средни предприятия нараства с 0,7 на сто годишно, в сравнение с 2,2 на сто при големите предприятия. Това се дължи на силния растеж на големите търговски предприятия, по-специално на работещите в сферата на продажбите, поддръжката и ремонта на моторни превозни средства, отбелязва комисията.
Микропредприятията (с по-малко от 10 служители) имат най-голям дял в общия растеж на нетната заетост в стопанската дейност - 58 %. На второ място са новите предприятия (създадени преди по-малко от 5 години), на които се дължи огромна част от новите работни места. Близо една трета от новите работни места са разкрити в нови предприятия в сферата на бизнес услугите, а най-малък е техният дял в нови предприятия в областта на транспорта и далекосъобщенията (6 %).
Проучването показва, че по-малките предприятия съобщават по-често за отрицателното въздействие на кризата. Според резултатите икономическата криза се е отразила на предприятия от всякакъв мащаб, но особено засегнати са микропредприятията. В резултат от икономическата криза от 2009-2010 г. броят на
работните места в малките и средни предприятия е намалявал средно с 2,4 на сто годишно, в сравнение с 0,95 на сто годишно в големите предприятия. През 2010 г. тенденциите в заетостта са били отрицателни, но при осъществяването на изследването очакванията за 2011 г. са били за настъпване на подобрение. Делът на предприятията, които са очаквали да съкратят служители през 2011 година, е бил по-малък от дела на предприятията, които действително бяха съкратили служители през 2010 г., отбелязва комисията.
Освен отражението върху заетостта, най-важната отрицателна последица от кризата за предприятията е общото намаляване на търсенето на техните продукти и услуги (посочено от 62 на сто от дружествата), следвано от удължаването на сроковете за плащане от страна на клиентите (отбелязано от 48 на сто от дружествата). На последно място е посочен недостигът на оборотен капитал, от което са били засегнати една трета от отговорилите. Иновационните предприятия, както и предприятията от държави, в които иновациите са по-развити, по-често съобщават за растеж на заетостта. Например, докато 70 % от предприятията в държави, приемани за слаби иноватори, отчитат намаление на търсенето, в държави, които са водещи в сферата на иновациите, този дял е 45 %. Изследването обхваща страните от ЕС и Албания, Македония, Израел, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg