EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МСП - нови правила за рисков капитал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МСП - нови правила за рисков капитал

mail10:10 | 08.12.2011прегледи 623 коментарикоментари 0


ЕК представя стратегия за насърчаване на по-добрия достъп до финансиране за МСП, включена в план за действие на ЕС, която обхваща увеличаването на финансовата подкрепа от бюджета на ЕС и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), както и предложение за регламент, в който се определят общи правила за пазарното предлагане на фондове за рисков капитал, съобщи българската пресслужба на ЕК.
Новият регламент ще улесни инвеститорите в рисков капитал при набирането на средства в цяла Европа в полза на новосъздадените предприятия. Подходът е съвсем обикновен: след като бъдат изпълнени дадени изисквания, всички управители на фондове, които отговарят на тях, имат право да набират средства под общото наименование "Европейски фонд за рисков капитал" в целия ЕС. Вече няма да е наложително те да отговарят на сложните изисквания, различни за всяка държава членка. Единният правилник, за фондовете за рисков капитал ще им даде възможност да привличат повече капитал и да се разрастват.
Мерките, представени миналата седмица, включват 1,4 милиарда евро нови финансови гаранции по Програмата за конкурентоспособност на предприятията и МСП (COSME (2014-2020 г.) - IP/11/1476). Освен това Европейската инвестиционна банка ще запази кредитирането за МСП приблизително на нивото от 2011 г. - 10 милиарда евро.
Докато средният по размер фонд за рисков капитал в Европейския съюз разполага с около 60 милиона евро, в САЩ тази сума възлиза средно на 130 милиона евро. Икономическите проучвания показват, че фондовете за рисков капитал допринасят значително за секторите, в които инвестират, след като размерът им достигне приблизително 280 милиона евро . Освен това фондовете за рисков капитал в САЩ инвестират средно около 4 милиона евро във всяко дружество, докато европейските
фондове не могат да съберат повече инвестиции от средно 2 милиона евро на дружество. Капиталовите инвестиции на ранен етап възлизат на около 2,2 милиона евро на дружество, докато в ЕС те са средно 400 000 евро на дружество.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163