EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС:Антикорупционни планове до края на октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС:Антикорупционни планове до края на октомври

mail13:12 | 05.10.2015прегледи 618 коментарикоментари 0


До края на октомври трябва да бъдат изготвени секторните антикорупционни планове в областта на здравеопазването, енергетиката, земеделието, транспорта, данъчната и митническата администрация. Това решение беше взето на заседание на Националния съвет по антикорупционни политики, съобщи пресслужбата на кабинета.
Първият секторен план, който вече е готов, е за предотвратяване на корупцията в системата на вътрешните работи. Той е представен вчера от МВР и е обсъден и по време на заседанието на националния съвет.
Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев е обявил мерките, които МВР предприема за борба с изборната корупция и срещу купения и корпоративен вот. Гунев е съобщил, че са идентифицирани рискови лица и изборни секции, както и че е разработена система за мониторинг, която да следи за нарушения. Тя се базира на оперативни данни, анормално изборно поведение и прекалено висок процент на промяна на адресни регистрации.
На съвета е обсъдена и работата на специализираното междуведомствено звено за борба с корупцията, създадено между прокуратурата, ДАНС и МВР. От прокуратурата съобщават, че до момента са повдигнати обвинения срещу 12 магистрати (8 съдии, 3 прокурори и 1 следовател), седем от тях - административни ръководители. Възложени са 161 проверки по жалби и сигнали за престъпления, извършени от магистрати, от които са приключени 88. На съд са предадени 8 магистрати (6 съдии, от които 4 са административни ръководители; 1 прокурор - административен ръководител, и 1 следовател). Срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, се водят 10 досъдебни производства, по които са обвинени 11 души. Внесени са обвинителни актове срещу четирима и са възложени общо 22 проверки. Прокуратурата е на мнение, че тези резултати сочат, че създадената организация на работа и взаимодействие между институциите е на много добро ниво.
На следващото заседание на съвета, освен секторните планове, ще бъдат обсъдени и възможностите за гражданско обучение за борба с корупцията и разработените от БОРКОР етични стандарти на публичния сектор.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1141