EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МС улесни санирането + три насоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС улесни санирането + три насоки

mail09:40 | 01.05.2015прегледи 2807 коментарикоментари 0


Правителството направи промени в ПМС 18/2015 за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и за определяне на органите, отговорни за реализацията й, съобщи пресцентърътъ на МС.
Предложенията, разгледани и анализирани с представители на Националното сдружение на общините в, целят облекчаване на условията за участие в програмата в три насоки: по отношение на свързано застроени блок-секции/сгради, липсата на 100% съгласие от всички самостоятелни обекти и намаляване на допустимия брой на самостоятелни обекти.

Съгласно промените се предвижда при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на общината, от съответната група да бъде допуснато да кандидатстват по програмата минимум половината от свързаните блок-секции/сгради, които следва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени. Това изключение важи за група от минимум две блок-секции или за група от повече от две свързано застроени сгради.

По изключение и по преценка на общината през 2015 г. могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми, предвиждат още промените.

За да се облекчат условията за кандидатстване по програмата по изключение и по своя мотивирана преценка общината може да допусне одобрение на сграда, ако не са представени документи/декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти. В този случай общината следва да намери подходящо техническо решение, да се извършат дейностите по обновяването, включително и в съответните самостоятелни обекти при необходимост, за да се постигне цялостна визия на сградата и клас на енергопотребление „С“. При това изключение общината задължително следва да съблюдава изискванията на програмата по отношение на схемата за минимална помощ и за тези самостоятелни обекти, за които не е представена декларация-образец за достъп.

Към 24 април е отчетен сериозен напредък по изпълнението на Програмата. Подадени са общо 755 искания за сключване на договори и са сключени приблизително 550 договора за целево финансиране между общината, областния управител и Българската банка за развитие. След направен преглед и детайлен анализ на одобрените към момента сгради, като бяха отчетени и параметрите на публикуваните обществени поръчки от общини, е необходимо да се актуализира заложеният лимит за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност от 200 млн. лв. на 100 млн. лв. Пазарната цена на предлаганата услуга е по-ниска. Редуцираната сума остава в програмата и ще бъде използвана за същинските дейности по обновяването.

Направени са редакционни корекции и допълнителни разяснения за по-добро разбиране на някои текстове.

 


Тагове: саниране, МС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954