EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС прие постановления по ПВУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС прие постановления по ПВУ

mail09:15 | 25.05.2023прегледи 522 коментарикоментари 0


Министерският съвет прие три постановления, свързани с изпълнението на реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Става въпрос за изменения и допълнения в Постановление №80 на Министерския съвет от 2022 г. за определяне на правилата за възлагане на дейности по инвестиции от крайни получатели на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), Постановление №114 от 2022 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от МВУ и Постановление №157 от 2022 г. за определяне на органите и структурите, отговорни за изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, и на техните основни функции.

С приетите изменения и допълнения се цели подобряване на качеството и ефективността на процесите по управление и контрол. Разширява се обхватът на прилагане на правилата на постановление на правителството №114 от 2022 г., което ще даде възможност за по-ефективен контрол на средствата, предоставени от ЕС на България по МВУ. Въвежда се изключение от прилагане на правилата на постановлението по отношение на определен тип проекти, които са отличени с „Печат за високи постижения“ от Европейския иновационен съвет.

В постановление №114 от 2022 г. са допълнени нормите, свързани с обезпечението на авансовите плащания, които се изплащат по договорите за финансиране, и обоснованите изключения, за да се гарантират средствата, предоставени от ЕС на страната по МВУ.

Чрез измененията на постановление №157 от 2022 г. се цели обезпечаване спазването на принципа на добро финансово управление по отношение и на националното публично съфинансиране, което се осигурява по инвестициите към средствата, предоставени от ЕС по МВУ.

Приетите изменения и допълнения са предпоставка за сключване на оперативни споразумения, които не могат да се сключат при сега действащата уредба, а са от изключителна важност за изпълнението на реформите и инвестициите.

В началото на май в Народното събрание вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че служебното правителство е предприело всички възможни действия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, в изпълнение на решението на Народното събрание. Получили сме около 25% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Има много страни, които са получили много по-малко, каза тогава Пеканов. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038