EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС прие пакет данъчни закони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС прие пакет данъчни закони

mail13:43 | 06.11.2023прегледи 445 коментарикоментари 0


На извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, които ще бъдат изпратени към парламента, така че още този четвъртък да могат да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси, съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев. Той припомни, че данъчните закони са били публикувани за обществено обсъждане още в края на септември.

След месеца за обществено обсъждане са взети предвид някои предложения и законите са финализирани за изпращане към парламента. След приемането им ще бъде фиксирана и приходната част от бюджета и парламентът ще може да го приеме преди края на годината, каза финансовият министър. По думите му имаме доста балансиран пакет от данъчни закони, но разбира се, последната преценка за тях винаги е била на парламента.

Той уточни, че има няколко промени спрямо това, което беше разгледано на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), като част от тях са свързани с предложения на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), които правителството внася в парламента от тяхно име. Редица работодателски, синдикални и браншови организации също са подали предложения за промени.

По отношение на диворастящите гъби и трюфелите след срещи с организациите на събирачите и на фирмите, които изнасят, е постигнат компромисен текст по тяхно предложение, който да изсветли бранша и да позволи хазната напълно да си събере вземанията, съобщи министър Василев.

За предвидената възможност НАП да прецени дали граждански договор е прикрит трудов договор, той уточни, че това винаги е било възможно, но има решение на ВАС, според което в закона не е фиксирано, че НАП има право да прави това. Сега се  регламентира законово как НАП да прави това и няма въвеждане на нови изисквания.

Нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното остава, както беше прието миналата година, и важи до средата на следващата година, обяви финансовият министър. За ставката за ДДС за ресторантьори и хотелиери са получени предложения от техните организации за изсветляване на бизнеса.

Една от мерките е да се въведат ПОС терминали задължително във всички заведения 2, 3, 4 и 5 звезди и само най-малките да са освободени. Също така за да се изсветлят трудовите доходи в бранша, се предлага задължително да се плащат по банков път заплатите в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди, като същевременно да има минимални ставки за персонал, които да са по-високи от минималната работна заплата – за най-ниско платените длъжности те да започват от 1000 лв.

„Ако всичко това бъде прието, тогава ставката от 9% ДДС може да остане като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на ДДС. Ако не бъде прието, поддържаме 20% ДДС.

Изборът е на парламента – дали да приеме пакета от изсветляване или да приеме ставка от 20% ДДС“, съобщи министър Василев. Предлага се също всички заведения за хранене, които са под оборот от 100 000 лв., да преминат на патентен данък. Така приходите от тяхната печалба ще отидат директно в общините, които така или иначе упражняват контрол, а сега ще имат и един хубав източник на приход, обясни министърът.

Асен Василев представи и част от параметрите на бюджета за следващата година. Той  е разчетен при инфлация от 4,8%, 3,2% реален ръст на БВП, размер на БВП от 205 млрд. лв. Финалните разчети зависят и от данъчните закони, така че след приемането им на първо четене в ресорната комисия бюджетът ще бъде представен и придвижен към парламента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg