EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС прие доклад за военната готовност на страната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС прие доклад за военната готовност на страната

mail15:10 | 13.07.2011прегледи 647 коментарикоментари 0


Правителството одобри доклада на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната, който предстои да бъде представен пред Народното събрание. Това съобщи пресслужбата на кабинета. Основната цел е да се отчете дейността на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната през 2010 г., както и да потвърди политиката на правителството за повишаване на прозрачността при експортния контрол.
На състоялите се през 2010 г. осем заседания на съвета са разгледани общо 127 заявления, като са издадени 83 лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия; две лиценза за транспортиране на оръжия между две трети страни; 38 удостоверения за регистрация за брокерска дейност с оръжия между две трети страни; две удостоверения за регистрация за брокерска дейност с изделия и технологии с двойна употреба между две трети страни. Разгледани са и заявления за промяна на обстоятелствата по
издадени лицензи и удостоверения за регистрация. Констатирано е увеличаване на броя на търговците, които се лицензират или регистрират за износ, внос и трансфер на оръжия и брокерска дейност с оръжия и изделия и технологии с двойна употреба между две трети страни. В периода 2007 г. - 2010 г. нараства общият брой на действащите лицензи и удостоверения за регистрация, както следва: за 2007 г. - 202 бр., за 2008 г. - 225 бр., за 2009 г. - 242 бр. и за 2010 г. - 275 бр. През 2010 г. са подадени за първи път заявления за издаване на едногодишни лицензи за износ, внос и трансфер на оръжия от 30 нови фирми.
През 2010 г. Междуведомственият съвет е отказал издаването на два пълни лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия и две удостоверения за регистрация за брокерска дейност с оръжия между две трети страни на фирмите "Алгънс" ЕООД, София, и "Хан Аспарух-БГ" ООД, Добрич. Отнет е един пълен лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и е заличена една регистрация за брокерска дейност с оръжия между две трети страни на фирма "Електронни системи и технологии" ЕООД, Добрич.
"Хан Аспарух-БГ" ООД, Добрич и "Електронни системи и технологии" ЕООД, Добрич са обжалвали решенията в Административния съд - София град. Върховният административен съд като втора инстанция е потвърдил правилността на решенията на Междуведомствения съвет и на първоинстанционния съд. Към 31 декември 2010 г. 174 фирми притежават лицензи и удостоверения и в тях са заети общо 18 447 души. Фирмите, регистрирани в гр. София, притежават 218 лиценза и удостоверения, което е 79 на сто от всички издадени документи. В създадената от Междуведомствения съвет електронна страница се публикуват редовно измененията на нормативната база, съставът на съвета, дневният ред на заседания и взетите решения. Поддържа се актуален публичен регистър на действащите лицензи и удостоверения. Това спомага за повишаване на прозрачността и на обществения контрол върху работата на съвета.

 


Тагове: МС, доклад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg