EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС пренасочи милиарди срещу кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС пренасочи милиарди срещу кризата

mail21:06 | 12.08.2020прегледи 513 коментарикоментари 0


Правителството одобри индикативно финансово разпределение по оперативните програми 2014 - 2020 г. на средствата от новия инструмент на ЕС - REACT-EU, в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19

Правителството прие Решение на Министерския съвет, с което одобрява индикативно финансово разпределение по оперативни програми 2014 - 2020 г. на средствата от ЕС в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката (REACT-EU).

Инструментът REACT-EU е част от Плана за възстановяване на Европа, по който лидерите на държавите членки на ЕС постигнаха съгласие в рамките на Европейския съвет 17-21 юли. Бюджетът на Инструмента възлиза на 47,5 млрд. евро, като индикативният размер на средствата за България е 656 млн. евро, или 1,283 млрд. лева. Окончателното финансово разпределение следва да е налично през октомври тази година. Държавите членки могат да използват средствата от този Инструмент за мерки в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 в регионите, чиято икономика и работни места са били по-силно засегнати. Допустимо е и увеличаване на средствата по програмите по линия на Фонда за европейско подпомагане за най-нуждаещите се лица.

Инструментът се разглежда като естествено продължение на Инициативата за инвестиции в отговор на коронавируса, която мобилизира средства от националните оперативни програми за борба с COVID-19 и преодоляване на социално- икономическите последици от кризата.

 

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер 16 586 976 лв. по бюджетите на общините за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”.

Програмата е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM).

Със средствата ще се изграждат учебни центрове, в които пространствата ще бъдат оборудвани с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на СТЕМ-науките. Освен образователна среда, ще се инвестира и в създаване на учебно съдържание, въвеждане на иновативни методи на преподаване, организация и управление на училищните процеси.

С Постановлението се одобряват средства по две дейности според броя на учениците в училището.

12 617 955 лв. са предвидени за реализиране на одобрените проекти на 45 общински училища по дейност I „Големи проекти”.

Финансирането за едно училище може да е до 300 000 лв. и е предназначено за училища с над 300 ученици, където ще се изграждат центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели, изследвания, иновации и др.

3 969 021 лв. се предоставят на одобрените проекти на 83 общински училища по Дейност II „Малки проекти”. Всяко училище с до 300 ученици може да кандидатства с проект до 50 000 лв.

Предвидено е със средствата да се трансформират малки по мащаб физически пространства - една или две класни стаи или отделни кътове, като се изграждат „работилници”, изследователски лаборатории, класни стаи за креативни дигитални създатели и др.

 

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването

 

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 2 532 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. Предвидените средства са за капиталови разходи и са предназначени за дофинансиране на Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. С посочените по-горе средства ще се дофинансира закупуването, доставката, гаранционното и сервизно обслужване на 42 броя линейки с повишена проходимост (тип В), окомплектовани с необходимото оборудване и апаратура.

С други две правителствени постановления се одобряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер съответно на 2 454 000 лв. и 2 000 000 лв. за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски дружества, за капиталови разходи за закупуване на дълготрайни материални активи.

 

Семейства с деца могат да получават месечна помощ при затворени детски градини и училища

 

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и родители, които отглеждат сами децата си. Това реши правителството с приемането на промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. За прилагането на новата мярка за подкрепа на работещи родители за преодоляване на негативните последици от Ковид-19 правителството ще осигури 85 млн. лв.

За семейства с едно дете размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г. Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Месечната помощ ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила по Закона за закрила на детето, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

 

Правителството одобри допълнително 100 милиона лв. за студентски общежития и стипендии

 

Министерският съвет отпусна допълнително 100 милиона лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 г. за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, както и за увеличаване на студентските стипендии.

Очаква се с допълнителните средства да се осигури достъпът до висше образование и да се повиши качеството му, както и – да се подобрят социално-битовите условия на студентите.

Отпускането на допълнителни средства за стипендиите ще даде възможност за увеличение на индивидуалния им размер. Промените ще бъдат реализирани, съгласувано и с Националното представителство на студентските съвети.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1023