EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

МС отпусна още 6 млн.лв. за култура, храмове, студенти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС отпусна още 6 млн.лв. за култура, храмове, студенти

mail17:32 | 03.08.2015прегледи 1042 коментарикоментари 0


Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 5 млн. лв. по бюджета на Министерство на културата за 2015 г. Средствата за разплащане на най-неотложните разходи на организации от театралното и музикално-танцовото изкуство, чрез преизчисление на полагащата се субсидия, се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет. Независимо от очаквания недостиг, в резултат от прилаганите от началото на годината рестриктивни мерки и повишеният финансов контрол, общите разходи в сектор сценични изкуства и като цяло за Министерство на културата няма да надхвърлят разходите от миналата година. Предвид ограничения бюджет за 2015 г. и с оглед недопускане на неразплатени задължения и осигуряване на минимални условия за нормално осъществяване дейността на културните институти, приоритетно се разплащат основно възнагражденията на персонала и доставки на електро и топлоенергия и горива, което поставя в невъзможност организациите да осъществяват своята дейност. За някои от културните институти, разполагаемите средства недостигат дори за своевременно изплащане на трудовите възнаграждения.
Със свое постановление МС предоставя 430 хил. лв. за довършване изграждането на новостроящите се храмове „Успение Богородично“ – гр. Ахтопол, „Успение Богородично“ – с. Владая, както и за Басарбовския манастир „Св. Димитър Басарбовски“. Завършването на двата храма в с. Владая и гр. Ахтопол е от голямо значение за жителите им. Басарбовският манастир, който е основан през XV век, е единственият действащ скален манастир в България и е обект на поклоннически посещения от почти всички православни страни. Със същото постановление правителството предоставя на община Варна 3 млн. лв. за реализирането на редица проекти за подобряване на спортната инфраструктура в града за осигуряване на успешното домакинство на европейското първенство по волейбол през месец октомври 2015г.
Над 500 000 са одобрените допълнителни разходи по бюджета за физическо възпитание и спорт на студентите в редовна форма на обучение във висшите училища. Необходимите средства се осигуряват ежегодно със Закона за държавния бюджет и се разходват на базата на представени разчети за броя на студентите във висшите училища.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1166