EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС одобри споразумение България-Атомстройекспорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС одобри споразумение България-Атомстройекспорт

mail13:51 | 26.10.2016прегледи 777 коментарикоментари 0


Правителството одобри проект на Споразумение за освобождаване и отказ от искове между България и "Атомстройекспорт" АД и упълномощи министъра на финансите да води преговорите по него и да го подпише, съобщи пресслужбата на МС.
С подписване на споразумението "Атомстройекспорт" АД и свързаните с него лица се отказват от всичките си претенции към българската държава, които, според дружеството, произтичат от Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Руската федерация заради спирането на проекта "Белене". Условието е да бъдат платени от страна на НЕК присъдените в арбитражното решение суми.
По-рано днес НЕК и АСЕ подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията, съгласно решението на Международния арбитражен съд в Женева. Както предвижда приетият на 28 септември 2016 г. от Народното събрание Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК ЕАД по арбитражното решение във връзка с проекта "Белене", плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение.
Постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601 617 133 евро /главница и лихва/ след корекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20,9 милиона евро. До заплащане на пълната сума НЕК дължи и по 130 хил. евро лихва на ден. Двете страни постигнаха съгласие НЕК да извърши пълно плащане към АСЕ на или преди 25 декември тази година. При пълно погасяване на задължението на или преди 15 декември 2016 г., АСЕ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви /лихва от 14 юни до 15 декември 2016 г., която възлиза на 23,8 милиона евро/. В случай че плащането се извърши в периода 16-25 декември, АСЕ ще се откаже от 55 на сто от лихвите, натрупани след постановяване на решението на арбитража.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg